Orban, despre declaraţia de avere: Oamenii nu trebuie să înţeleagă că sunt cel mai sărac premier, ci cel mai cinstit

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a atras atenţia, miercuri seara, că nu s-a îmbogăţit de pe urma funcţiilor publice deţinute, fiind "un om foarte modest" care nu are "aplecare spre a trăi pe picior mare".

"Da (am trăit în ultimul an cu un venit de 3.000 de lei pe lună - n.r.). Dar asta e problema dumneavoastră? Deci uitaţi-vă în declaraţia de avere. Şi declaraţia de avere spune totul despre cariera mea în viaţa publică, despre cinstea mea, despre faptul că niciodată nu am acceptat să obţin venituri care nu mi se cuvin şi vă spun limpede că de-a lungul ultimilor 30 de ani, mai mult de jumătate am deţinut funcţii publice. Şi credeţi-mă că din indemnizaţiile pe care le primeşti din funcţiile publice nu te poţi îmbogăţi. Cel mult, poţi să ai un trai decent.

În primul rând sunt un om foarte modest. Nu am aplecare spre a trăi pe picior mare, dimpotrivă. La fel e şi familia mea. Suntem nişte oameni cât se poate de modeşti. Şi nu cred că asta e problema, problema este cât e de corect este un om.

Vă daţi seama că, dacă după o carieră de 30 de ani în viaţa publică, declaraţia mea de avere arată în acest fel, cred că oamenii trebuie să înţeleagă nu neapărat că sunt cel mai sărac premier, cum s-au grăbit unii să spună, ci poate că sunt cel mai cinstit şi cel mai corect premier, omul care orice funcţie a deţinut n-a făcut altceva decât să fie în serviciul public", a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că prim-ministrul liberal şi-a publicat, pe pagina web a Guvernului, declaraţia de avere "la zi". Potrivit datelor din document, în anul fiscal 2018, Ludovic Orban a avut un venit de 37.356 RON, ceea ce ar însemna 3113 RON venit lunar net.

Orban declară cu acest prilej că nu deţine obiecte de artă, metale preţioase sau bijuterii, iar singurul autoturism al familiei Orban este un Volkswagen Passat din 2007.

Potrivit declaraţiei de avere, şeful Executivului deţine, împreună cu soţia sa, Mihaela Orban, o casă la ţară, cu o suprafaţă totală de 200 mp, pe care au cumpărat-o în urmă cu 5 ani.

Premierul are domiciliul în judeţul Ilfov.

În privinţa rezervelor financiare ale familiei, nici aici premierul nu se numără printre bogaţii clasei politice. Familia Orban are două conturi bancare pe numele Mihaelei Orban, iar disponibilul în aceste două conturi însumează 11.810 EURO.

Declaraţia de avere aici