Orban, despre ultimele majorări ale salariului minim: Drumul spre iad este pavat cu bune intenţii

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

La stabilirea salariului minim România trebuie să ţină cont de o formulă de calcul stabilită de UE în 2015, bazată pe indicatori obiectivi, a susţinut vineri premierul Ludovic Orban. Cât despre ultimele creşteri ale salariului minim, Orban a ţinut să transmită că "drumul spre iad este pavat cu bune intenţii".

"De multe ori, stabilirea salariului minim se întoarce tocmai împotriva celor pentru care măsura este luată, pentru că foarte mulţi îşi pierd locul de muncă dacă salariul minim se duce mult mai sus decât nivelul la care este suportat, pentru că foarte multe companii, în momentul în care nu mai au profitabilitate, fie îşi încetează activitatea, fie se mută în altă parte, unde găsesc mână de lucru mai ieftină", a declarat, vineri, Ludovic Orban, citat de Radio Europa Liberă, în cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor Private din România.

Ludovic Orban a mai explicat, în cadrul alocuţiunii sale, că guvernul său va creşte salariul minim astfel încât să genereze şi creştere economică.

"Aici trebuie făcute analize foarte serioase, pentru că mărirea salariului minim reprezintă un cost pentru fiecare companie. Nu poţi să măreşti numai salariul minim, există o grilă de salarizare care este stabilită în funcţie de ierarhia şi de valoarea muncii fiecărui angajat din firma respectivă, ori creşterea costului nu e numai creşterea costului cu salariul minim pentru persoanele care au salariul minim, ci este o creştere care îţi afectează toţi angajaţii din companie. Vom creşte salariul minim astfel încât să facem bine economiei, să generăm pe de o parte şi un avantaj pentru cei care lucrează pe salariul minim să aibă o creştere dar să dăm şi un stimul mediului de afaceri şi nu să creăm o frână sau un handicap pentru mediul de afaceri", a precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai precizat că deficitul bugetar de 2,8% pe 10 luni este unul mascat. În realitate, deficitul ar fi mult mai mare, fiind menţinut "pe spinarea mediului de afaceri" sub limita de 3%.

"O şmecherie utilizată este întârzierea returnării către firme", a explicat Orban.