Orban, despre posibilitatea reintroducerii carantinei la revenirea în ţară: "Deocamdată, nu. Este un termen de evaluare"

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu vor fi aplicate restricţii de deplasare către alte ţări în care se observă o creştere a numărului de cazuri de Covid decât în cazul în care, pe o perioadă de 14 zile, rata de transmitere va depăşi indicele de 5.

Întrebat dacă România va reintroduce măsuri de carantinare sau autoizolare în cazul românilor care revin din Bulgaria, în contextul creşterii numărului de infecţii din ţara respectivă, Orban a afirmat că deocamdată nu se va face un astfel de pas, existând un termen de evaluare a situaţiei.

“Doar dacă o perioadă de 14 zile, constant, se depăşeşte indicele de 5 care a fost stabilit se ia o astfel de decizie legată de o ţară. În schimb, aici suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă la nivel european. Comisia Europeană are în dezbatere instituirea unei reguli privitoare la tratamentul ţărilor”, a explicat premierul.

În plus, Orban a subliniat că, în cazul în care Comisia Europeană va institui o regulă, România se va adapta şi va prelua decizia luată la nivel european.

În prezent există 22 de state în care românii pot călători fără să fie nevoiţi ca la revenirea în ţară să trebuiască să fie plasaţi în carantină sau izolare pentru 14 zile. Printre ele amintim: Ungaria, Slovacia, Norvegia, Italia, Grecia, Franţa metropolitană, Cipru, Bulgaria, Austria etc.