Orban a descins la sediul MAE: A verificat modul în care decurge votul din diaspora

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban s-a prezentat, sâmbătă, la sediul Ministerului de Externe, pentru a face o evaluare a modului în care decurge procesul de votare la secţiile de votare din străinătate şi pentru a vedea dacă mai sunt necesare măsuri "în cazul în care apar situaţii care reclamă decizii rapide pentru a asigura condiţiile de desfăşurare cele mai bune".

"Din fericire, procesul decurge în bune condiţii, modificările la lege sunt modificări care dau rezultate. Procesul de votare se derulează în condiţii bune. Sigur, că au apărut mici situaţii. Mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacţie a Biroului Electoral, în cursul zilei de ieri, în cazul înlocuirilor de delegaţi la secţiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegaţi la secţiile de votare, în care neavând decât două şedinţe Biroul Electoral pentru secţiile din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Astăzi, au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire şi tot cam atâtea, 113, dacă ţin bine minte, de suplimentare. Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare care sperăm să fie aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiţii la nivelul fiecărui Birou Electoral de secţie de votare", a declarat Orban.

Reporter: Asta ce înseamnă, că practic 200 de oameni nu au venit, nu s-au prezentat.

"În prima zi a existat posibilitatea de înlocuire. Începând de astăzi şi mâine, înlocuirea se face numai în situaţii excepţionale, dar suplimentările se pot discuta. Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secţiei de votare nu se prezintă, se formulează din partea partidului cerere de înlocuire. Aceste cereri sunt importante, pentru că nu toate secţiile au numărul de reprezentanţi, să zic, din partea fiecărui partid. Sunt multe secţii care au 5,6,7 reprezentanţi şi pentru derularea în bune condiţii a procesului electoral este nevoie de un număr cât mai larg de reprezentare şi pentru a nu lăsa secţii cu numere foarte mici de reprezentanţi", a precizat Orban.

De asemenea, premierul a remarcat că situaţia operatorilor de tabletă, până în prezent, este relativ bună.

"Este adevărat că, probabil, numărul de români care vor veni la vot în diaspora, numărul cel mai mare va veni mâine dar, cel puţin, ieri şi astăzi titularii de tablete, dintre membrii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare, au dreptul să utilizeze tabletele. Este suficient şi practic a fost fluid procesul electoral. De asemenea, domnul ministru a pregătit un corp de rezervă, în cazul în care mai există preşedinţi sau locţiitori, nu din personalul diplomatic, ci dintre voluntari, pentru că au fost preşedinţi şi locţiitori care s-au oferit voluntari, în cazul în care apar situaţii în care să nu se prezinte mâine la vor, să fie înlocuiţi rapid cu cei care sunt în rezervă, minim 47 de oameni, am înţeles", a conchis Orban.