Orasul infratit al lui Glasgow implicat in comertul de organe de pe piata neagra
Legaturile orasului Glasgow cu China continentala au intrat sub lumina reflectoarelor in week-end-ul trecut, pe masura ce au aparut unele afirmatii ca spitalul din orasul sau infratit Dalian, din nord-estul Chinei, vinde organe prelevate de la prizonierii de constiinta executati.
Glasgow a gazduit congresul anual al Societatii Europene de Transplant intre 4-7 septembrie. Pe langa aceasta, organizatia Doctori Impotriva recoltarii fortate de organe (DAFOH) - ONG medical, a organizat un forum in care s-a afirmat ca regimul comunist chinez recolteaza organe de la prizonieri sanatosi cat timp acestia sunt inca in viata.
Organe, cum ar fi ficatul, rinichii si inima, sunt apoi vandute pe piata neagra catre pacientii bogati care au nevoie de transplanturi de organe si care calatoresc, de multe ori din tarile occidentale. Principala sursa de astfel de organe, in conformitate cu avocatul pentru drepturile omului nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, David Matas, sunt membrii practicii spirituale Falun Gong, care a fost interzisa in China din 1999. Constatarile lui Matas sunt detaliate in cartea 'Recoltarea sangeroasa: Uciderea practicantilor Falun Gong pentru organele lor', scrisa in colaborare cu fostul secretar canadian de stat, David Kilgour.
Jurnalistul de investigatii, Ethan Gutmann, autor al cartii "Pierderea Noii Chine" a declarat forumului ca "nord-estul Chinei este fara indoiala locul de recoltare a organelor practicantilor Falun Gong. Acela este locul unde m-au indreptat marturiile multor persoane, iar relatarile continua sa apara."
Edward McMillan Scott, vice-presedinte al Parlamentului European, a transmis forumului propriile sale investigatii care concorda cu cele afirmate mai sus.
"In ultima mea vizita la Beijing, din mai 2006, m-am intalnit cu fosti prizonieri de constiinta, dintre care unul, Cao Dong, era ghid turistic. El a fost, de asemenea, un practicant Falun Gong, o cunoscuta scoala de qigong, (cu exercitii inrudite cu artele martiale, n.n. ) ce a fost persecutat de regim din 1999. El mi-a spus ca prietenul lui, tot practicant, a disparut din celula sa intr-o seara. Mai tarziu Cao i-a vazut cadavrul langa spitalul inchisorii. Cadavrul avea gauri in locurile de unde parti ale corpului fusesera aparent eliminate".
Fostul raportor ONU privind tortura, avocatul austriac Dr. Manfred Nowak, a raportat in 2006 ca practicantii Falun Gong insumau doua treimi din cazurile de tortura in custodia regimului chinez, inaintate catre ONU.
Dalian si Glasgow au fost infratite din 1987. Lordul Provost Bob Winter din Glasgow a vizitat Dalian in 2008. Orasele planuiesc sa sporeasca cooperarea in domeniile economiei, comertului, culturii, educatiei si sportului. Momentan au loc discutii pentru a lega scolile din cele doua orase.
Un purtator de cuvant al consiliului municipal din Glasgow a declarat pentru The Epoch Times ca "recoltarea ilegala de organe este in mod clar o practica deplorabila. Drepturile omului si cele civile sunt o parte fundamentala a conceptiei Consiliului si ca aceste probleme au fost ridicate de Lordul Provost, cand a fost in China in 2008."
"Nord-estul Chinei este fara indoiala locul de recoltare a organelor practicantilor Falun Gong. Acela este locul unde m-au indreptat marturiile multor persoane” - Ethan Gutmann, autor al "Pierderea Noii Chine"
Yuyu Williamson, un activist pentru drepturile omului din Glasgow, originar din China, afirma ca Glasgow nu ar trebui sa aiba asemenea legaturi stranse cu China. "Cred ca Glasgow nu ar trebui sa fie un oras infratit cu Dalian, deoarece in timp ce Glasgow respecta drepturile omului, ceea ce se intampla in Dalian este complet impotriva drepturilor omului. In lumea occidentala, exista donatii de organe, care sunt folosite pentru a salva oameni, dar in China, ei omoara oamenii pentru organe si le vind pentru profit".
Exista temeri ca astfel de practici ilegale ar putea avea un impact asupra donarii de organe din Marea Britanie. "Atunci cand tehnica de transplantare devine o infamie, acest lucru are impact asupra donatiilor", a spus domnul Matas.
"Singura modalitate de a mentine sistemul functionabil este prin intermediul donatiilor si fiecare tara are nevoie de mai multe donatii. Ei [profesionistii in transplantul de organe] trebuie sa curete sistemul pentru a obtine un sistem functionabil in propria lor tara, si, prin urmare, sunt foarte preocupati de aceasta", a adaugat Matas.
Unitatea medicala ar trebui sa investigheze acuzatiile, a declarat dr. Donald Boyd, un medic si lider al Partidului Crestin scotian. "Guvernele occidentale si profesia medicala ar trebui sa faca tot ce pot pentru a stabili daca exista vreo proba la aceste afirmatii. Este complet impotriva oricarei etici medicale si umanitare."
Donatiile voluntare de organe sunt practic inexistente in China, din motive culturale. Chinezii cred ca daca isi doneaza organele, nu se vor mai putea reincarna in oameni din cauza partilor lipsa. Din acest motiv, pana in 1999, cand a regimul chinez a inceput persecutia impotriva practicantilor Falun Gong, numarul de transplanturi din China era aproape zero. Cu toate anchetele care au aratat clar practici ilegale, regimul chinez sustine ca cele mai multe organe provin de la prizonierii executati care si-au dat consimtamantul, stiind ca vor muri.
Analizand toate datele disponibile, "China ar avea nevoie de peste 30.000 de executii intr-un an pentru a sustine ca cele 10.000 de transplanturi provin exclusiv de la prizonierii condamnati la moarte," a scris domnul Matas, intr-un articol publicat in luna mai in The Epoch Times. Cu toate acestea, numarul anual de executii, a declarat domnul Matas la forum, este putin probabil sa fie mai mult de 7.000, bazat pe estimarile liberale ale delegatului Congresului National al Poporului, care a pledat pentru o reforma a pedepsei cu moartea.
Daca detinutii nu sunt selectati pentru compatibilitate inainte de executie, Matas este convins ca numai unul din zece prizonieri executati ar fi un donator compatibil cu cererea intr-un anume moment dat. Estimarea se bazeaza si pe date din domeniul medical. Datorita acestor discrepante uriase, el crede ca explicatia regimului chinez pentru sursa sa de organe pur si simplu nu este veridica.