Oraşele chineze aflate în dificultate se chinuie să plătească subvenţiile pentru cumpărarea de locuinţe

Un proiect cu blocuri de locuinţe al Evergrande în Huai'an, în estul Chinei. (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Amy Wang conta pe o subvenţie de 100.000 de yuani (13.800 USD) promisă de autorităţile din oraşul Weifang, din estul Chinei, pentru a amenaja şi mobila un apartament pe care l-a cumpărat în urmă cu doi ani. Femeia nu s-a mutat încă în locuinţă, aşteptând încă banii, relatează Reuters.

Tânăra de 30 de ani plăteşte acum 6.000 de yuani din salariul său lunar de 8.000 de yuani pentru ipoteca pentru apartamentul de 1,1 milioane de yuani şi alţi 1.800 de yuani pentru a închiria altul, bazându-se pe părinţii ei pentru alte cheltuieli de bază.

"Mă simt sub o mare presiune", a declarat Wang, care lucrează în domeniul producţiei de electronice şi care a cumpărat apartamentul gol, fără podele, pereţi interiori sau alte amenajări - ceea ce este obişnuit în China.

Weifang, cu o populaţie de peste 9 milioane de locuitori şi o economie mai mare decât cea a Croaţiei, ca şi alte zeci de oraşe chinezeşti, a promis subvenţii şi alte stimulente cumpărătorilor de locuinţe, pentru a susţine sectorul imobiliar aflat în dificultate.

Dar recesiunea imobiliară afectează, de asemenea, capacitatea oraşelor de a închiria terenuri dezvoltatorilor, o sursă cheie de venituri.

Acest lucru a determinat ca unele administraţii locale să nu reuşească să strângă fonduri pentru a plăti subvenţiile promise, frustrând cumpărătorii şi punând la îndoială viitoarele măsuri de sprijin.

Toate acestea ar putea întârzia redresarea pieţei imobiliare.

"Există riscul ca gospodăriile să înceapă să perceapă guvernele locale ca fiind lipsite de bani pentru a-şi onora promisiunile de subvenţii. Acest lucru va avea cu siguranţă un impact asupra deciziilor de cumpărare de locuinţe", a declarat Christopher Beddor, director adjunct de cercetare pentru China la Gavekal Dragonomics.

Aproximativ 150 de persoane din peste 50 de oraşe chineze, inclusiv Zibo în est, Shangqiu în centru şi Zigong în sud-vest, au folosit o secţiune pentru comentarii publice de pe site-ul cotidianului People's Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist, pentru a se plânge că subvenţiile nu au fost plătite în ultimele şase luni.

Autorităţile din multe dintre oraşe au răspuns pe aceeaşi platformă, care cere utilizatorilor să se înregistreze cu documentele de identificare înainte de a posta.

Oficialii din Weifang, care au promis subvenţii de 30.000 până la 300.000 de yuani, precum şi reduceri de taxe şi alte stimulente, au scris în mai multe rânduri că nu au efectuat plăţile din cauza COVID-19, a recesiunii economice şi a reducerilor de taxe.

"Conflicte neobişnuite pe termen scurt între veniturile şi cheltuielile fiscale şi presiunea enormă asupra securităţii financiare locale au dus la întârzieri în plata subvenţiilor pentru locuinţe", a scris în ianuarie departamentul de finanţe din Zhucheng, o municipalitate administrată de Weifang.

În martie, departamentul de resurse umane al Zonei de dezvoltare industrială de înaltă tehnologie din Weifang a declarat că districtul lor a "plătit parţial" subvenţiile şi că sunt în curs de procesare mai multe plăţi.

În aprilie, oficialii din Zigong şi Zibo au emis răspunsuri formulate în mod similar cu cele ale lui Zhucheng. Tot în această lună, Shangqiu a pledat pentru "răbdare", spunând că subvenţiile vor fi acordate "atunci când vor fi gata".

Niciunul dintre guvernele oraşelor nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Piaţa imobiliară a reprezentat aproximativ un sfert din activitatea economică a Chinei la apogeu, iar veniturile bugetare provenite din licitaţiile de terenuri au eclipsat alte surse de venit în multe oraşe înainte de pandemie.

În întreaga China, veniturile din licitaţiile de terenuri în 2023 au fost cu aproximativ 20% mai mici decât nivelurile anterioare pandemiei din 2019, arată datele oficiale. În Zibo, Shangqiu şi Weifang, veniturile extrabugetare - care includ vânzările de terenuri - au scăzut cu 30%-50% în aceeaşi perioadă.

"În ceea ce priveşte declinul pieţei imobiliare din China, adevărata responsabilitate revine guvernelor locale", a declarat Logan Wright, partener la furnizorul de cercetare Rhodium Group.

Sumele şi numărul total al persoanelor afectate de subvenţiile neplătite sunt neclare.

Funcţionarul public din Shangqiu, Alan Liu, în vârstă de 30 de ani, afirmă că unii cumpărători de locuinţe din oraş şi-au primit subvenţiile, dar el încă aşteaptă cei 30.000 de yuani promişi, după ce a cumpărat un apartament într-o "locaţie privilegiată" în iunie 2022.

"Este crucial ca departamentele relevante să realizeze că această problemă nu poate fi ignorată pentru mult timp şi trebuie rezolvată, altfel va afecta credibilitatea guvernului", a declarat Liu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor