Ora de vară se schimbă sâmbătă 28/ duminică 29 martie. Dar din cauza virusului Wuhan, nu mai atrage prea mult atenţia

Valle Gran Rey, Gomera
Valle Gran Rey, Gomera (Mioara Stoica/Epoch Times)

În ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară, când ceasurile se dau cu oră înainte. Anul acesta, în noaptea de 29 spre 30 martie, ora 03.00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică - 30 martie 2020 - va avea 23 de ore, în loc de 24.

Trăim timpuri ireale. Sosirea orei de vară va fi pusă în scenă într-un climat foarte mohorât. Pentru moment, pandemia virusului PCC ne-a furat orizontul de timp. Cu toate că aproape ne-a anulat viaţa, va anula şi inconvenientul (printre altele, o oră mai puţin de somn) tranziţiei la ora de vară. Aşa-numitul micro jet lag de început de primăvară.

Ora de vară desincronizează ceasul biologic cu efecte asupra ritmurilor de veghe-somn şi veghe din timpul zilei. Beth AnnMalow, neurolog la Vanderbilt University Medical Center din Tennessee, într-un articol publicat în Jama Neurology, afirma că sosirea orei de vară este asociată cu o contracţie de 15-20 de minute în durata somnului, crescând riscul de a se produce accidente grave.

Parlamentul European a propus ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă'”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură