Ora de vară se schimbă sâmbătă 28/ duminică 29 martie. Dar din cauza virusului Wuhan, nu mai atrage prea mult atenţia

Valle Gran Rey, Gomera
Valle Gran Rey, Gomera (Mioara Stoica/Epoch Times)

În ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară, când ceasurile se dau cu oră înainte. Anul acesta, în noaptea de 29 spre 30 martie, ora 03.00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică - 30 martie 2020 - va avea 23 de ore, în loc de 24.

Trăim timpuri ireale. Sosirea orei de vară va fi pusă în scenă într-un climat foarte mohorât. Pentru moment, pandemia virusului PCC ne-a furat orizontul de timp. Cu toate că aproape ne-a anulat viaţa, va anula şi inconvenientul (printre altele, o oră mai puţin de somn) tranziţiei la ora de vară. Aşa-numitul micro jet lag de început de primăvară.

Ora de vară desincronizează ceasul biologic cu efecte asupra ritmurilor de veghe-somn şi veghe din timpul zilei. Beth AnnMalow, neurolog la Vanderbilt University Medical Center din Tennessee, într-un articol publicat în Jama Neurology, afirma că sosirea orei de vară este asociată cu o contracţie de 15-20 de minute în durata somnului, crescând riscul de a se produce accidente grave.

Parlamentul European a propus ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă'”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.