Opt state UE cer o cooperare mai strânsă cu SUA pentru reformele din Ucraina

Opt state membre ale Uniunii Europene au făcut apel la o cooperare mai strânsă între SUA şi UE în privinţa aplicării reformelor în Ucraina.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Iniţiativa are loc pe fondul unor temeri răspândite în Europa că administraţia noului preşedinte american Donald Trump va intensifica cooperarea cu Rusia, va restrânge suportul american pentru Ucraina şi va preconiza o influenţă mai mică a UE.

Documentul, care a fost văzut de RFE/RL şi care ar trebui să fie discutat de miniştrii UE de externe în 6 februarie, a fost conceput de Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Polonia şi Suedia.

“Ucraina are potenţialul de a deveni un model pozitiv pentru regiune”, dar va fi nevoie de un “angajament politic pe termen lung precum şi un suport internaţional”, susţine documentul.

Totodată, documentul subliniază faptul că “UE şi SUA au un interes comun în susţinerea reformelor ucrainene” şi adaugă: “Noi credem că se poate face mai mult pentru a împărtăşi analizele şi pentru a coordona eforturile de reformă cu Statele Unite”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe