General NATO: Europa expusă unei invazii ruseşti dacă Trump retrage soldaţii de pe continent

Comandantul forţelor americane din Europa a declarat că Rusia ar reprezenta un pericol şi mai mare pentru statele europene în cazul în care Washingtonul ar decide să îşi retragă soldaţii din regiune.
Ben Hodges
Ben Hodges (Captură Foto)

Ben Hodges, comandantul forţelor terestre americane în Europa, a subliniat faptul că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea exploata “vulnerabilitatea şi slăbiciunea” Americii imediat ce aceasta s-ar retrage din tratat.

Comentariile comandantului american au loc la câteva zile după ce noul preşedinte american a afirmat în discursul său de învestire în funcţie că SUA “a apărat graniţele altor naţiuni şi nu le-a protejat” pe ale sale.

La un eveniment desfăşurat de think tank-ul Policy Exchange, generalul Hodges a declarat: “Ruşii respectă doar puterea. Dacă există vulnerabilităţi, dacă există slăbiciuni, dacă există o deschidere, ei le vor exploata.

“Ei au crezut întotdeauna că sunt îndreptăţiţi la o sferă [de influenţă], şi dacă cetăţenii din Polonia, Ucraina sau Lituania nu ar dori să facă parte din acea sferă, aceea nu ar fi alegerea lor.

“SUA a fost prezentă aici pentru a face parte din cea mai reuşită alianţă din istoria lumii şi pentru a asigura acele naţiuni care doresc să fie libere, că pot fi libere.

“Dacă SUA nu ar participa şi nu ar contribui la stabilitatea şi securitatea Europei, atunci ameninţarea ar fi mai semnificativă”.

Conform surselor, generalul Hodges nu este singura personalitate militară care condamnă poziţia preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte apărarea.

O sursă a declarat pentru ziarul The Sun: “Dacă se ajunge în stadiul în care [noul secretar american al Apărării James] Mattis consideră că îi este compromisă credibilitatea, atunci se va retrage”.

Generalul decorat Hodges, care a fost rănit în Irak, a criticat comentariul anterior făcut de Trump cu privire la faptul că NATO este “învechit”, adăugând că stabilitate şi securitatea SUA este legată de “stabilitatea şi securitatea din Europa”.

Premierul britanic Theresa May a promis că, în cadrul întâlnirii pe care o va avea săptămâna viitoare cu preşedintele Trump la Casa Albă, va sublinia “importanţa alianţei NATO ca bastion al apărării noastre”.