Opoziţia siriană îşi suspendă participarea la discuţiile pentru pace din Geneva

Înaltul Comitet pentru Negocieri susţine că se retrage din discuţiile oficiale de mediere, invocând înrăutăţirea situaţiei din Siria. Regimul lui Assad este acuzat de comiterea a peste 2.000 de încălcări ale acordului de pace ce a intrat în vigoare la sfârşitul lui februarie.
Rezidenţii inspectează pagubele provocate de loviturile aeriene desfăşurate de forţele guvernamentale siriene în cartierul Al-Shaar deţinut de rebeli în oraşul sirian Alep, 4 februarie 2016.
Rezidenţii inspectează pagubele provocate de loviturile aeriene desfăşurate de forţele guvernamentale siriene în cartierul Al-Shaar deţinut de rebeli în oraşul sirian Alep, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

Această întrerupere a discuţiilor de pace intermediate de ONU are loc după amplificarea violenţelor în nordul Siriei – în special în jurul oraşului Alep – unde un acord de încetare a focului, intrat în vigoare de şapte săptămâni, practic s-a prăbuşit.

Anunţând luni suspendarea participării oficiale la discuţiile privind pacea siriană, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet pentru Negocieri (ICN), Salem Al Meslet, susţine că grupul rămâne dedicat procesului politic şi creării păcii prin diplomaţie.

Echipa ICN, care reprezintă principalele grupuri din opoziţia siriană, va rămâne în Geneva şi va fi pregătită să se implice în discuţii serioase, a adăugat Meslet.

Anterior, grupul a declarat că este inacceptabil ca negocierile să continue cât timp guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad continuă să bombardeze şi să înfometeze civilii, susţinând că încălcările acordului de încetare a focului în nordul ţării au depăşit 2.000.

Opoziţia susţine că forţele guvernamentale au desfăşurat duminică 70 de raiduri în nordul Siriei, cu suport şi arme furnizate de Iran şi Rusia.

Delegatul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a insistat că runda de discuţii indirecte, care a început în 13 aprilie, va continua pe parcursul acestei săptămâni şi că echipa ICN va rămâne în hotelul său din Geneva.

Totuşi, suspendarea participării oficiale a ICN este o lovitură clară pentru discuţiile deja imprevizibile, care urmăresc să promoveze o tranziţie politică, inclusiv alegeri prezidenţiale şi parlamentare până în septembrie 2017.

Opoziţia siriană insistă că nu există niciun rol pentru Assad în niciun guvern tranziţional.

Într-o discuţie telefonice ce a avut loc luni, preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au promis că vor ajuta la consolidarea acordului de încetare a focului, susţine Kremlinul.

Cei doi lideri au subliniat importanţa discuţiilor din Geneva şi au căzut de acord ca serviciile lor de securitate şi ministerele apărării rus şi american să amplifice cooperarea în privinţa Siriei.

Cu câteva ore înainte de anunţul retragerii din discuţii, rebelii opoziţiei siriene – care controlează zone întinse în nordul Siriei – au lansat o nouă ofensivă împotriva forţelor guvernamentale.

Frontul Al-Nusra, care are legătură cu Al-Qaeda, şi grupul jihadist Statul Islamic nu sunt incluse în discuţiile pentru pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe