Opoziţia israeliană îl acuză pe Netanyahu că izolează ţara din cauza Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Kobi Gideon / GPO via Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2013

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este din ce în ce mai izolat în interiorul şi în afara Israelului în cruciada sa împotriva regimului iranian. După discursul incendiar pronunţat luni în faţa ONU, criticile în rândul partidelor de opoziţie au luat amploare în ceea ce este văzută ca o luptă solitară a liderului israelian, comentează joi ziarul ABC.

În faţa noii apropieri dintre preşedintele iranian, Hassan Rohani, un moderat, şi preşedintele american, Barack Obama, Netanyahu a reacţionat ca un amant părăsit, acuzându-l pe Rohani că este un lup în blană de oaie şi că minte pentru a câştiga timp pentru programul său nuclear.

'Modul corect (de a trata programul nuclear iranian) este de a ajuta aliatul nostru principal, SUA, care au angajament faţă de noi şi care au ajuns să ameninţe în repetate rânduri Iranul cu opţiunea militară', a comentat marţi liderul Partidului Muncii, dna Shelly Yehimovich, la postul Israel Radio. Yehimovich a profitat pentru a sublinia că obsesia lui Netanyahu poate genera alte fricţiuni cu SUA, precum criza provocată anul trecut pentru sancţiunile împotriva Iranului.

'Netanyahu bagă degetul în ochi aliatului nostru şi ne împinge spre izolarea internaţională cu programul nuclear iranian', a asigurat Yehimovich, minimalizând prevestirile liderului israelian privind un al doilea Holocaust. 'Nu ne confruntăm cu un alt Holocaust, Iranul nu este o ameninţare existenţială pentru Israel şi nici pentru iniţiativa sionistă', a continuat Yehimovich.

De la discursul lui Netanyahu de la începutul săptămânii la ONU mulţi se întreabă de ce premierul preferă să continue solitar lupta împotriva programului nuclear iranian, în loc să înfrunte alte probleme mai stringente, precum situaţia economică din Israel sau negocierile de pace cu palestinienii aflate din nou în impas.

'Cea mai mare problemă pentru Israel nu este azi ameninţarea iraniană, ci negocierile cu palestinienii', a comentat Zehava Gal-On, liderul partidului de stânga Meretz, într-un comunicat difuzat presei.

'Lipsa de referiri la acest subiect în timpul discursului său a dat clar de înţeles că Netanyahu nu este încă pregătit pentru soluţia a două state [...] preferând să facă din ameninţarea nucleară iraniană o chestiune exclusivă a Israelului', a asigurat Gal-On.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor