Opoziţia israeliană angajează un fost strateg al lui Obama şi Clinton pentru a lupta împotriva lui Bibi

Strategul politic american Joel Benenson
Strategul politic american Joel Benenson (Getty Images)

Principalul partid de opoziţie din Israel, Albastru şi Alb, l-a angajat pe strategul politic american Joel Benenson, care anterior a lucrat pentru fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul secretar de stat Hillary Clinton, pentru a-l detrona pe premierul Benjamin Netanyahu.

Partidul Likud al lui Netanyahu (numit uneori Bibi) a câştigat alegerile din Israel în aprilie. Însă în luna mai, Avigdor Lieberman, care conduce micul partid Israel Beiteinu, a refuzat să intre într-o coaliţie de guvernare cu Likud.

Ca urmare, Likud a iniţiat un vot în Knesset pentru organizarea de noi alegeri în luna septembrie, pentru a nu exista posibilitatea ca preşedintele israelian Reuven Rivlin să invite partidele de stânga să formeze un guvern.

Partidul Albastru şi Alb – care, potrivit unor sondaje de opinie şi analiştilor, se părea ca va câştiga alegerile în aprilie – l-a angajat pe Benenson cu scopul de a câştiga în septembrie.

Publicaţia The Times of Israel a declarat marţi:

Benenson, un evreu care locuieşte în New York, este director general al Benenson Strategy Group şi a fost strategul multor senatori, guvernatori şi primari americani – în principal democraţi. De asemenea, el oferă consultanţă companiilor de afaceri şi a fost angajat recent şi de Facebook.

El a avut succes ca strateg al fostului preşedinte american [Barack] Obama, dar cel mai recent efort al său ca strateg şef al lui Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale din 2016 a eşuat.

În plus, The Times of Israel a sugerat că Benenson are misiunea de a ajuta partidul Albastru şi Alb printr-un mesaj consistent şi atrăgător, de care a dus lipsă la ultimele alegeri.

Benenson rămâne un critic vehement al preşedintelui american Donald Trump. În 2017, el a criticat decizia lui Trump de a se retrage din Acordul pentru Climat din Paris şi, de asemenea, a tolerat acuzaţiile nedovedite privind influenţa ruşilor asupra actualului lider de la Casa Albă.