Opoziţia germană pune condiţii pentru ratificarea Tratatului fiscal

Cancelarul german, Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Liderii social-democraţi şi ecologişti i-au trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel în care solicită dezbateri înainte de ratificarea Tratatului fiscal în Bundestag şi cer, în schimbul votului opoziţiei, introducerea taxei pe tranzacţiile financiare, relatează Der Spiegel.

Frank-Walter Steinmeier (SPD) şi Renate Künast şi Jürgen Trittin (Verzi) i-au trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel în care solicită o dezbatere privind Tratatul fiscal, semnat la 2 martie la Consiliul European, înainte de şedinta parlamentară în care ar trebui ratificat documentul.

Votul opoziţiei germane este crucial pentru ratificarea Tratatului, întrucât este nevoie de o majoritate de două treimi în Bundestag, dat fiind faptul că este necesară modificarea Constituţiei. Partidul Stânga a anunţat deja că va respinge Tratatul, deoarece acesta "pune sub semnul întrebării poziţia Europei în rândul naţiunilor puternice din punct de vedere economic".

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului, a declarat că Guvernul este dispus să participe la dezbatere, dacă aceasta este necesară pentru ratificarea documentului.

SPD şi Verzii solicită, în schimbul votului, introducerea taxei pe tranzacţiile financiare. Cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble, s-au exprimat în trecut în favoarea taxei, dar partenerii de coaliţie, liberalii, se opun. FDP a precizat că este de acord cu introducerea taxei doar dacă se face la nivelul întregii Uniuni Europene.

Europenii nu au reuşit până acum să ajungă la un punct comun asupra acestei taxe. Susţinută în special de Franţa şi Germania, taxa pe tranzacţiile financiare este respinsă ferm de Marea Britanie şi alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor