ONG-uri de media: Ameninţările lui Ilan Şor faţă de Jurnal TV sunt pasibile de răspundere penală

Tergiversarea şi lipsa de reacţie din partea autorităţilor R. Moldova îl încurajează pe Ilan Şor să vină cu noi atacuri verbale la adresa presei, afirmă ONG-urile de media.
(Captură Foto)

Organizaţiile neguvernamentale de media din Republica Moldova condamnă noile declaraţii ameninţătoare ale lui Ilan Şor, preşedintele partidului politic „Şor”, la adresa jurnaliştilor de la Jurnal TV după ce postul de televiziune a difuzat o investigaţie în care era vizat primarul de Orhei. Totodată, ONG-urile cer repetat Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale să-şi onoreze obligaţiile şi să investigheze neîntârziat cazul aplicând măsurile legale de rigoare în privinţa politicianului.

Astfel, acesta a scris pe contul său de Facebook: „Păstrez după mine dreptul de a acţiona în judecată şi cer răspuns imediat de la “gunoiul media” Jurnal TV (...) Le recomand tuturor colaboratorilor Jurnal TV să-şi caute de urgenţă un nou serviciu deoarece atunci când pe 25 februarie vom veni la putere eu şi partidul meu, “gunoiul” vostru va fi închis.”

Potrivit unei declaraţii, ONG-urile de media constată că este pentru a doua oară în ultimele trei luni când Ilan Şor ameninţă jurnaliştii pentru publicarea unor articole de investigaţie la adresa sa. În data de 20 iulie 2018, acesta a atacat reprezentanţii presei cu intimidări, afirmând că ”O să ajung la voi!” şi etichetându-i cu apelativul depreciativ „jurnaliughi”.

”Am solicitat organelor de drept să investigheze cazul şi să ia măsurile care se impun, însă Procuratura s-a eschivat să acţioneze. Considerăm că tergiversarea şi lipsa de reacţie din partea autorităţilor în cazul anterior l-au încurajat pe primarul de la Orhei să vină cu noi atacuri verbale la adresa presei”, au adăugat autorii declaraţiei.

Organizaţiile neguvernamentale de media atrag atenţia Procuraturii Generale că acţiunile primarului de la Orhei în raport cu jurnaliştii sunt ilegale şi pasibile de pedeapsă penală. ”Reamintim că agresarea, intoleranţa şi discursul de ură împotriva presei sunt incompatibile cu principiile democraţiei şi ale statului de drept.”

În concluzie, semnatarii declaraţiei solicită primarului oraşului Orhei să îşi revizuiască afirmaţiile şi să înceteze atacurile la adresa jurnaliştilor. ”Prin discursul de ură pe care îl propagă, asemenea declaraţii comportă un risc major pentru societate, deoarece pot fi considerate îndemnuri la acţiune pentru simpatizanţii partidului pe care Ilan Şor îl conduce.”