OMV şi Exxon estimează că jumătate din consumul de gaze al României ar putea fi asigurat din resursele din perimetrul Neptun

Platforma petrolieră, Deepwater Horizon. (Chris Graythen / Getty Images)
Ana Petrescu
05.04.2013

Conform datelor preliminare, companiile OMV Petrom şi Exxon estimează că jumătate din consumul anual de gaze al României ar putea fi asigurat din resursele din perimetrul Neptun din Marea Neagră, se arată într-un comunicat al OMV Petrom. Astfel, cele două companii ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră.

"Evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino -1 a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 de milioane de picioare cubice (17,8 milioane metri cubi - n.r.) pe zi", relevă comunicatul OMV.

Circa cinci miliarde meri cubi de gaze sunt produse anual de OMV Petrom, în condiţiile în care consumul anual al României este de aproape 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

OMV şi Exxon şi-au unit forţele în explorarea perimetrul Neptun din Marea Neagră. Cele două companii au anunţat, în februarie 2012, că au descoperit o cantitate semnificativă de gaze în această zonă, ca urmare al forării realizate de sonda Domino-1. Din primele estimări a reieşit că zăcământul de gaze naturale este între 42 şi 84 miliarde metri cubi.

"Se estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în trimestrul al doilea din 2013. (...) ExxonMobile Exploration and Production România Limited şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare. Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare şi evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014", se arată în documentul remis de OMV Petrom.

Înaintea luării unei hotărâri de a trece în faza de dezvoltare, o serie de teste vor fi realizate pentru a confirma volumul potenţial de gaze care ar putea fi extras la sonda Domino-1.

În comunicat se mai precizează că în cazul în care operaţiunile vor confirma fezabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze din perimetrul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei.

Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie.

La finele anului 2011 au fost demarate operaţiunile de foraj, acestea desfăşurându-se şi în prezent. Circa 9.900 de kilometri pătraţi are perimetrul Neptun în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 de metri.

În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production România Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.

Deepwater Champion a fost construit în Coreea de Sud şi a fost proiectat special pentru un acces facil în şi din Marea Neagră. Deepwater Champion este o navă de foraj marin care poate opera în medii moderate şi până la adâncimi de 3.000 de metri. Nava a fost construită în 2011 de către Hyundai Heavy Industries, Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor