OMV Petrom investeşte 200 de milioane de euro pentru redezvoltarea zăcământului Suplacu de Barcău

Epoch Times România
29.03.2013

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, anunţă începerea implementării proiectului de redezvoltare a zăcământului Suplacu de Barcău, situat în nord-vestul ţării, ce presupune investiţii de circa 200 milioane euro în perioada 2013 – 2015.

Suplacu este un zăcământ matur de ţiţei, exploatat de peste 50 de ani, a cărui producţie zilnică reprezintă circa 10% din producţia de ţiţei a OMV Petrom în România.

Proiectul de redezvoltare Suplacu prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici de ultimă oră pentru creşterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare şi a unei instalaţii de tratare a apei reziduale precum şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor şi a sistemului de comprimare a aerului, precizează compania, într-un comunicat.

”Operăm zăcăminte foarte mature iar în ultimii ani am reuşit să reducem rata declinului producţiei la circa 1% pe an. În prezent furnizăm aproximativ 40% din necesarul de ţiţei şi gaze din România. Proiectele de redezvoltare a zăcămintelor sunt şi vor fi esenţiale pentru a menţine producţia stabilă”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Redezvoltarea zăcămintelor are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi. În prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zăcăminte operate de către companie, este de circa 25% pentru ţiţei şi circa 49% pentru gaze.

„Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reusi să extragem mai mult din zăcăminte care sunt în exploatare de zeci de ani. Noi credem că există încă potenţial în aceste zăcăminte mature”, a declarat Gabriel Selischi, Director Zone de Productie Interne OMV Petrom.

OMV Petrom şi-a propus implementarea a 6-8 proiecte de redezvoltare de zăcăminte până în 2015. La sfârşitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în faza de proiectare iar două au depăşit stadiul deciziei finale de investiţie, respectiv Suplacu şi Oprişeneşti (Brăila). Producţia aferentă celor 6 zăcăminte reprezintă circa 40% din producţia curentă a OMV Petrom. Investiţiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Suplacu, se vor ridica la circa 400 milioane de euro, iar rezervele sunt estimate la 70 milioane bep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor