OMS confirmă: Siria afectată de epidemie de poliomielită

.
. (Andreas Rentz / Getty Images)
Mioara Stoica
29.10.2013

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) confirmă epidemia de poliomielită în Siria. Conform testelor de laborator, în 10 cazuri din 22 de paralizie acută înregistrate, copiii suferă de teribila boală. De fapt, cei mai afectaţi de forma cea mai severă a acestei boli, poliomielita paralitică, sunt cei mici.

Primele cazuri au fost raportate la OMS la începutul lunii octombrie, în provincia de la Deir al-Zour. În urma examenelor efectuate în laboratorul naţional din Damasc, au fost găsite două cazuri pozitive.

Ministerul sirian al Sănătăţii a declarat că este gata să răspundă în caz de urgenţă pe scară largă, dar OMS este mai puţin optimistă. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Oliver Rosenbauer, consideră Siria o "ţară cu risc de răspândire a epidemiei", deoarece conflictul împiedică practica vaccinării de rutină. Agenţia ONU a declarat că rămân să fie analizate în continuare alte 12 cazuri suspecte.

Cel mai recent episod de poliomielită în Siria a fost înregistrat acum 14 ani, în 1999. Înainte de izbucnirea revoluţiei împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în martie 2011 şi a războiului care a urmat în ţară, aproximativ 95 la sută dintre copii erau vaccinaţi. Conflictul a declanşat, de asemenea, o criză umanitară pe scară largă şi a ucis mai mult de 100.000 de persoane iar aproape 7 milioane au fost strămutate. Potrivit experţilor, boala a început să se răspândească din cauza lipsei de acces la igienă şi vaccinare.

Organizaţia Naţiunilor Unite, care estimează că astăzi sunt 500.000 de micuţi ne-imunizaţi în ţară, a lansat o mare campanie de vaccinare cu scopul de a imuniza 2,4 milioane de copii împotriva poliomielitei, rujeolei, oreionului şi a rubeolei. Cel mai mare vehicul de infectare este consumul de alimente sau lichide contaminate cu fecale.

Poliomielita este o boală extrem de contagioasă eradicată în aproape toate ţările, cu excepţia Pakistanului, Afganistanului şi Nigeriei, unde rămâne endemică. Aceasta afectează în special copiii sub 5 ani şi poate duce la paralizie în câteva ore iar, în unele cazuri, poate fi letală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor