Oliver Hart şi Bengt Holmstrom câştigă Premiul Nobel pentru Economie

Economiştii Oliver Hart şi Bengt Holmstrom au fost numiţi în acest an câştigători ai Premiului Nobel pentru Economie. Cei doi au fost onoraţi pentru munca depusă în privinţa teoriei contractului.
(Captură Foto)

Oliver Hart şi Bengt Holmstrom au fost desemnaţi învingători luni, pentru munca lor în domeniul teoriei contractului şi vor fi premiaţi la Stockholm în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 10 decembrie. Hart are dublă cetăţenie americano-britanică, iar Holmstrom este finlandez.

“Laureaţii din acest an au dezvoltat o teorie a contractului, un cadru cuprinzător pentru analizarea multor chestiuni diverse în designul contractual, precum salarii în funcţie de performanţă pentru directorii de top ... şi privatizarea activităţilor din sectorul public”, a declarat juriul.

Printre candidaţii la marele premiu s-au numărat şi William Baumol, specialist în vârstă de 94 de ani asupra pieţei muncii din SUA; Jagdish Bhagwati, economist american de origine indiană şi cercetător al pieţei libere, precum şi Paul Romet, economist şef la Banca Mondială.

Dintre cei 76 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie – care a început să fie acordat în 1969 – 55 sunt cetăţeni americani. Cu excepţia economiei, premiile au fost dăruite de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Premiul pentru economie, care nu a fost unul dintre premiile iniţiale menţionate în testamentul lui Nobel este numit în mod oficial Premiul Sveriges Riksbank pentru Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel.

Premiul, care este recompensat cu suma de 8 milioane de coroane suedeze (827.450 de euro), a fost creat şi finanţat de Banca Centrală a Suediei.

Printre ceilalţi economişti cu şanse mari la câştigarea premiului au fost şi francezul Olivier Blanchard, fost economist şef al FMI şi Lars E.O. Svensson, profesor suedez şi fost membru al Băncii Centrale a Suediei, pentru activitatea sa asupra politicii monetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe