Oficiali nord-coreeni sancţionaţi de SUA pentru încălcări ale drepturilor omului

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)

SUA a impus sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni pentru rolul avut în încălcarea drepturilor omului şi moartea studentului american de 22 de ani Otto Warmbier, care a fost închis în Coreea de Nord timp de peste un an înainte să fie repatriat în ţara sa în vara anului trecut.

În 2016, studentul a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru presupusa tentativă de a scoate din ţara izolată un poster propagandistic. La scurt timp după repatrierea în SUA în 2017, el a murit din cauza unor grave leziuni cerebrale suferite în timpul detenţiei în Coreea de Nord.

Departamentul Trezoreriei americane a declarat luni că Washingtonul a îngheţat activele din SUA a trei oficiali şi le-a interzis acestora să se implice în tranzacţii financiare cu companii americane, potrivit Deutsche Welle.

“SUA a condamnat în mod constant regimul nord-coreean pentru abuzurile flagrante şi grave asupra drepturilor omului şi ale libertăţilor fundamentale. Această administraţie va lua măsuri în continuare împotriva celor care încalcă drepturile omului în lume”, a precizat Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei.

Unul dintre oficiali, Choe Ryong-hae, este consilier apropiat al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. Se crede că acesta este oficialul numărul doi în ierarhia armatei nord-coreene. La o paradă militară în 2017, Choe a declarat că Phenianul îşi va învinge “inamicii cu puterea justiţiei nucleare”.

Ceilalţi doi oficiali sunt Jong Kyong-thaek, ministru al Securităţii de stat, principala agenţie de contrainformaţii a Coreei de Nord, şi Pak Kwang-ho, director al Departamentului pentru Propagandă şi Agitaţie.

Trezoreria SUA nu a precizat în ce mod au fost implicaţi cei trei oficiali în moartea lui Warmbier.

SUA a încercat să facă progrese în negocierile cu Phenian în ceea ce priveşte eliminarea programului coreean de arme nucleare. Însă discuţiile au stagnat de când Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump au promis că vor realiza denuclearizarea Peninsulei Coreene la summitul din Singapore, în luna iunie a acestui an.

Progresul negocierilor a fost stânjenit inclusiv de faptul că mass media nord-coreeană de stat a anunţat în luna noiembrie că regimul comunist izolat dezvoltă şi testează arme strategice moderne.

Anunţul făcut luni de Trezoreria SUA a coincis cu Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, care este susţinută de ONU.