Oficial american: Trump a fost într-adevăr spionat "accidental" sub administraţia Obama

Devin Nunes, liderul Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că serviciile americane de informaţii au colectat accidental informaţii despre preşedintele Trump.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

La două zile după ce directorul FBI, James Comey, a respins acuzaţiile făcute de preşedintele Donald Trump că a fost monitorizat de predecesorul său Barack Obama înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016, se pare că noul preşedinte al SUA ar fi descoperit totuşi unele dovezi, deoarece Devin Nunes, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, a declarat reporterilor că serviciile americane de informaţii au colectat, în mod accidental, informaţii despre membrii echipei de campanie a preşedintelui Trump - posibil chiar despre Donald Trump -, şi că aceste date au fost distribuite intens în rapoartele de informaţii.

Potrivit rapartelor Associated Press, Nunes a susţinut că este posibil să fi fost “monitorizate” contactele preşedintelui Trump în timpul perioadei de tranziţie, ca parte a unei “colectări accidentale” de informaţii.

Nunes a declarat, miercuri, la o conferinţă de presă că, aparent, comunicaţiile par să fi fost interceptate întâmplător şi că nu ar avea legătură cu investigaţia în desfăşurare a FBI referitoare la contactele asociaţilor lui Trump cu Rusia. Nunes susţine că el crede că această colectare de informaţii ar fi fost desfăşurată într-o manieră legală, deşi, luând în considerare schimbarea dramatică a situaţiei, ar fi mai prudent să se analizeze cât de “accidentală” a fost colectarea.

“Recent, am confirmat că, în mai multe ocazii, comunitatea informaţională a colectat informaţii despre cetăţeni americani implicaţi în campania lui Trump”, a declarat Nunes reporterilor, adăugând că aceste informaţii au fost pe larg abordate în rapoartele comunităţii de informaţii.

Informaţiile “i-au fost aduse pe cale legală de către surse care au considerat că ar trebui să ştim de existenţa lor”, a mai precizat Nunes, fără să furnizeze detalii despre sursă.

Nunes a mai declarat că a văzut zeci de documente care arată că informaţiile au fost colectate accidental, adăugând că el consideră că totuşi acestea ar fi fost colectate legal. În plus, Nunes a menţionat că informaţiile respective nu au de a face cu Rusia şi că au fost obţinute după alegerile prezidenţiale.

În plus, Nunes a susţinut că l-a informat pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, în privinţa dezvăluirilor şi că va informa Casa Albă, de asemenea, în cursul zilei de miercuri. Declaraţiile lui Nunes au fost făcute după ce el şi alţi lideri din Congres au respins acuzaţiile făcute de Trump, coform cărora predecesorul său Obama i-a monitorizat comunicaţiile în Trump Tower înaintea alegerilor.

Devin Nunes a afirmat miercuri că nu este clar dacă informaţiile colectate accidental au provenit din Trump Tower.

Dezvăluirile au fost făcute după o audiere explozivă a comitetului, ce a avut loc luni, în care directorul FBI a confirmat că biroul investighează implicarea ruşilor în hăckuirea taberei democrate în timpul alegerilor prezidenţiale americane începând cu iulie 2016. Investigaţia include anchetarea unor posibile contacte între membri ai campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump şi Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe