Ofensiva Gazprom în Europa de Sud-Vest – România pe val

(photos.com)
Bogdan Costea
11.07.2012

Rusia are planuri mari pentru Europa de Sud-Est şi are unealta perfectă, Gazprom. Un articol publicat de Financial Times şi preluat de Digi TV vorbeşte de expansiunea Gazprom în regiune, ca şi despre faptul că România e în planurile gigantului rus cu o reţea de benzinării.

Ruşii vin într-un moment în care rivalii au adoptat poziţii defensive. Strict pentru afaceri nu este cea mai atractivă zonă pentru dezvoltare, dar pentru ruşi e o chestiune secundară. Planurile par a fi mai mari. Pe vremuri trimiteau tancurile când aveau de rezolvat o chestiune într-o ţară. S-au schimbat vremurile. Avangarda este capitalul.

Sectorul petrolului şi gazelor naturale din sud-estul Europei este considerat mic şi riscant, cu o capacitate limitată de producţie. Sunt ingrediente care, amestecate dau o profitabilitate relativ redusă după standardele companiilor occidentale. Însă nu şi pentru ruşii atenţi şi la importanţa geopolitică. Gazprom devine treptat una dintre puţinele companii dispuse şi capabile să investească în regiune, în contextul retragerii jucătorilor din Vest”, scrie Financial Times.

NIS, subsidiara sârbă a Gazprom, a pregătit un plan multianual de câteva miliarde euro pentru extinderea în sud-estul Europei, pe toate segmentele pieţei de la explorare şi producţie, până la vânzări cu amănuntul. Iar această expansiune se pliază cu o retragere a rivalilor. MOL este blocat într-o dispută cu guvernul croat privind operaţiunile din ţară, în timp ce OMV a anunţat că vrea să vândă reţelele de benzinării din Croaţia şi Bosnia.

În România, NIS a început deja proiecte de explorare împreună cu East West Petroleum şi pregăteşte o reţea extinsă de benzinării. În Bulgaria, Gazprom ţinteşte tot vânzările.

Gazprom devine treptat una dintre puţinele companii dispuse şi capabile să investească în regiune, în contextul retragerii jucătorilor din Vest

Financial Times citează analişti care susţin că planurile NIS pentru următorii ani ar putea fi optimiste, însă Gazprom este una dintre puţinele mari companii globale de petrol şi gaze capabile şi dispuse să investească masiv în regiune.

Planurile pot fi interpretate drept o declaraţie de intenţie din partea Gazprom, companie considerată de multe voci din blocul est-european drept un instrument al influenţei Moscovei în regiune. În ultima perioadă s-au făcut descoperiri importante de resurse în regiune. În România, Exxon şi Petrom au anunţat un zăcământ uriaş în Marea Neagră şi sunt planuri serioase de a dezvolta gazele de şist. Dependenţa faţă de Rusia şi resursele sale uriaşe în hidrocarburi ar scădea, şi Moscova nu este dispusă să cedeze teren într-o zonă pe care a dominat-o în epoca sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor