Obama: Rusia trebuie să înceteze să mai ”pretindă” că nu este implicată în Ucraina

Barack Obama, 24 septembrie 2013
Barack Obama, 24 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, miercuri, că armistiţiul din Ucraina nu poate fi eficient dacă Rusia nu încetează să ”pretindă” că nu este activă în conflict şi că a oprit trimiterea de trupe şi armament în Ucraina, relatează Moscow Times.

Kievul a anunţat, miercuri, ca preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a convenit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, asupra paşilor necesari unui ”regim de încetare a focului” în estul Ucrainei. Dar Kremlinul a negat orice armistiţiu, semănând confuzie înaintea summitului NATO.

”Niciun acord politic real nu poate fi obţinut dacă Rusia afirmă că va continua să trimită tancuri, trupe, armament şi consilieri sub acoperirea separatiştilor, care nu sunt băştinaşi, iar singurul acord posibil are loc numai dacă Ucraina îşi cedează teritoriul sau suveranitatea”, a declarat Obama la o conferinţă de presă în Talin.

În ciuda numeroaselor dovezi, Moscova neagă în continuare că a trimis soldaţi şi echipament militar în estul Ucrainei.

Preşedintele Obama a ajuns în Talin, miercuri, pentru a asigura celei trei state baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – că NATO le va sprijini şi că Statele Unite sunt dedicate apărării frontului estic al Alianţei.

Cele trei state baltice sunt parţial dependente de furnizările de combustibil din Rusia, iar în Letonia şi Estonia există mulţi etnici vorbitori de limba rusă.

Conform tratatului NATO, un atac asupra oricărui stat va fi tratat ca un atac asupra tuturor membrilor alianţei. Statele baltice s-au alăturat Alianţei Nord Atlantice în 2004, dar Ucraina nu este membru.

Rusia suferă deja datorită sancţiunilor impuse de către Statele Unite şi UE, în timp ce economia sa se contractă, capitalul său iese din ţară iar moneda scade, a adăugat Obama.

”Există o oportunitatea aici, haideţi să vedem dacă există şi o continuare”, a declarat Obama.

Forţele separatiste pro-ruse, care sunt sprijinite de armata rusă, sunt prezente în cel puţin 11 oraşe din estul Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării de la Kiev. Pe fondul intervenţiei armatei ruse din ultima perioadă, armata ucraineană a suferit o serie de înfrângeri semnificative în estul şi sud-estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe