Obama: Opţiunea militară împotriva Iranului nu va repara problema nucleară

Liderul american Barack Obama.
Liderul american Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama recunoaşte că un răspuns militar la problema nucleară iraniană nu va rezolva situaţia, chiar şi cu participarea Statelor Unite.

“O soluţie militară nu va rezolva problema. Chiar dacă SUA ar participa, doar ar încetini temporar programul nuclear iranian dar nu îl va elimina”, a declarat Obama postului israelian de televiziune Channel 2.

Obama a declarat că există “fapte, dovezi şi analize” care arată că un “acord verificabil şi strict” este o opţiune mai bună.

În acelaşi timp, remarcile lui Obama nu par să îi liniştească pe opozanţii acestui acord nuclear, mai ales în condiţiile în care Iranul a declarat în mai multe rânduri că nu va permite o inspectare din afară a centrelor sale militare şi nucleare.

Ali Akbar Velayati, consilier de rang înalt al liderului Revoluţiei Islamice Ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, a accentuat duminică poziţia Teheranului în privinţa inspectării centrelor sale militare, adăugând că o parte dintre inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt de fapt agenţi CIA.

Dar, în ciuda problemelor legate de posibilul acord nuclear, Obama a afirmat că regimul israelian nu va lua măsuri unilaterale împotriva Iranului în această privinţă.

“Nu voi face speculaţii în legătură cu acest lucru”, a declarat Obama, răspunzând la o întrebare legată de posibilitatea ca Israelul să lovească Iranul fără să informeze Washingtonul în prealabil.

Remarcile lui Obama au loc în condiţiile în care negociatorii din Iran şi ai celor şase puteri globale – SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania – depun eforturi intense pentru a încheia un acord cuprinzător şi final asupra programului nuclear iranian înainte de expirarea unui termen limită stabilit pentru sfârşitul lunii iunie.

În luna aprilie, în oraşul elveţian Lausanne, cele două tabere au încheiat un acord-cadru în privinţa programului nuclear iranian.

Israelul se opune oricărui posibil acord nuclear iranian, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu este implicat într-o ofensivă mediatică împotriva negocierilor nucleare cu Teheranul, pe care îl consideră că fiind “cea mai mare ameninţare pentru securitatea Israelului”.

Mai mult, premierul israelian a declarat recent că opţiunea unei intervenţii militare israeliene contra instalaţiilor iraniene rămâne “pe masă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe