Oficial iranian: Discuţiile ruso-iraniene privind sistemul S-300 s-au încheiat cu succes


 Sistemul rusesc S-300PMU de rachete sol-aer.
Sistemul rusesc S-300PMU de rachete sol-aer. (Captură Foto)

Un oficial iranian senior a declarat că negocierile asupra livrării către Iran a sistemului rusesc de rachete sol-aer S-300 s-au încheiat cu succes.

“Negocierile asupra livrării sistemului S-300 către Iran s-au încheiat cu succes”, a declarat luni viceministrul iranian de externe pentru probleme arabe şi africane Hossein Amir-Abdollahian în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate după o întâlnire cu viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov la Moscova.

Amir-Abdollahian a subliniat că toate chestiunile legate de livrarea sistemului către Iran progresează de asemenea, adăugând că această livrare va avea loc cu cea mai bună ocazie posibilă.

În 13 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial care a pavat drumul pentru o livrare, demult amânată, a sistemului de rachete către Iran.

Decizia de a livra sistemul de rachete a avut loc după ce Iranul şi grupul ţărilor P5 1 – cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) plus Germania – au ajuns la o înţelegere mutuală asupra programului nuclear iranian în oraşul elveţian Lausanne în 2 aprilie.

Moscova a suspendat livrarea sistemului S-300 către Teheran în 2010 sub pretextul că acordul pe care l-a semnat cu Iranul în 2007 a fost inclus în cea de-a patra rundă de sancţiuni aplicată de CSONU împotriva Iranului datorită programului său nuclear. Rezoluţia a interzis vânzările de armament sofisticat către Republica Islamică.

Preşedintele rus a comentat decizia Moscovei de a trimite sistemul S-300 Iranului, susţinând că aceste arme vor fi folosite pentru intimidarea şi descurajarea inamicilor în mijlocul războiului care zguduie în prezent Yemenul.

ONU a declarat că, începând cu luna martie, peste 2.000 de oameni au fost ucişi şi alţi 7.330 au fost răniţi în conflictul yemenit. Totuşi, conform Fundaţiei Freedom House din Yemen, loviturile aeriene desfăşurate de saudiţi au provocat aproximativ 4.000 de morţi în Yemen.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat Rusia pentru decizia sa de a ridica interdicţia asupra livrării sistemului S-300 către Iran, susţinând că Israelul vede această mişcare ca fiind foarte îngrijorătoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe