Obama oferă naţiunilor din Golf asigurări în privinţa cooperării în sectorul securităţii

Liderul american Barack Obama.
Liderul american Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

În cadrul summitului de joi de la Camp David, preşedintele Barack Obama a reasigurat naţiunile din Golful Persic în privinţa angajamentului puternic al Americii pentru protejarea securităţii lor. De asemenea, Obama a declarat că acordul nuclear cu Iranul nu va face ca aceste naţiuni să devină mai vulnerabile, susţine Washington Times.

La sfârşitul summit-ului, Obama a declarat că Statele Unite se vor alătura naţiunilor din Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) “pentru a descuraja şi înfrunta orice ameninţare externă la adresa integrităţii teritoriale a oricărui stat din CCG”. SUA a promis că îşi va intensifica cooperarea cu Golful în domenii precum contraterorism, securitate maritimă, securitate cibernetică şi apărare împotriva rachetelor balistice.

Întâlnirea de joi a avut ca scop să calmeze temerile Golfului în legătură cu discuţiile nucleare iraniene conduse de SUA. Statele din Golf sunt îngrijorate că, dacă Iranul va beneficia de o anulare a sancţiunilor internaţionale, afluxul de bani va alimenta agresiunea Teheranului în regiune.

Obama a recunoscut aceste temeri dar a declarat că SUA consideră că atenţia Iranului se va îndrepta spre ridicarea economiei sale, care a suferit o lovitură puternică în urma aplicării sancţiunilor.

Preşedintele american şi consilierii săi de top au explicat naţiunilor din Golf, în cadrul unor întâlniri private desfăşurate joi, modul de desfăşurare a acordului nuclear. Obama a declarat că, deşi liderilor din Golf nu li s-a cerut să semneze pentru a aproba acordul-cadru, aceştia au căzut de acord “că o soluţie cuprinzătoare şi verificabilă, care abordează pe deplin temerile regionale şi internaţionale în legătură cu programul nuclear iranian se află în interesul comunităţii internaţionale, inclusiv a partenerilor noştri din CCG.”

Summitul de joi a marcat o atenţie neobişnuită din partea lui Obama în relaţia sa cu Golful, în condiţiile în care liderul american rareori foloseşte Camp David pentru afaceri personale sau oficiale.

Totuşi, acest eveniment a evidenţiat şi o aparentă răcire a relaţiilor dintre SUA şi aliaţii săi din Golf, din moment ce doar 2 (emirii din Kuweit şi Qatar) din cei 6 şefi de stat au acceptat invitaţia.

Regele Salman al Arabiei Saudite a fost una dintre marile absenţe de la summit, deşi iniţial Casa Albă a anunţat că acesta va fi prezent la discuţii. Totuşi, la summit au fost prezenţi prinţul moştenitor şi ministrul de Interne, Mohammed Ben Nayef, şi fiul regelui, Mohammed, viitorul prinţ moştenitor şi ministru al Apărării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe