Obama: "nimeni nu şi-a făcut nici cea mai mică iluzie că va fi uşor"

Barack Obama.
Barack Obama. (Sergey Guneev / Host Photo Agency via Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat marţi cu ocazia întrevederii cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de la New York, că nu îşi face iluzii în legătură cu dificultăţile care apar în calea încheierii unui acord de pace între Israel şi palestinieni, potrivit AFP.

"I-am văzut pe palestinieni discutând chestiuni dintre cele mai dificile care au apărut de prea mult timp în calea păcii", a afirmat liderul de la Casa Albă, după câteva săptămâni de la reluarea negocierilor directe între cele două părţi sub egida Departamentului de Stat.

Barack Obama, care se va întâlni luni la Washington cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a admis, de asemenea, că "nimeni printre noi nu şi-a făcut nici cea mai mică iluzie că va fi uşor".

Rezultatele administraţiei Obama în Orientul în ceea ce priveşte conflictul dintre palestinienni şi Israel a fost un complet eşec.

Obama a reamintit care este poziţia americană: "două state care să trăiască alături în pace şi securitate", soluţie respinsă de Israel, pe care unii analişti o consideră nesinceră şi chiar imposibil de implementat, în condiţiile în care Israelul a construit deja reţele de infrastructură pe teritoriile pe care ar trebui să se creeze Palestina în viziunea lui Obama.

"Frontierele Israelului şi Palestinei trebuie să se bazeze pe liniile din 1967, cu schimburi (de teritorii) printr-un acord mutual, cu elemente solide de securitate pentru ca Israelul să poată continuă să se apere singur împotriva tuturor ameninţărilor".

Negocierile pentru pace "au atras riscuri politice însemnate pentru preşedintele Abbas, ca şi pentru premierul Netanyahu", a mai precizat preşedintele american, care a participat la o întâlnire privată cu Abbas cu ocazia lucrărilor Adunării Generale a ONU la New York.

În discursul său, pe care l-a ţinut la tribuna Adunării Generale a ONU, Barack Obama a îndemnat lumea întreagă "să îşi asume riscuri" cum au făcut liderii israelieni şi palestinieni: "Prietenii Israelului, printre care Statele Unite, trebuie să recunoască faptul că securitatea Israelului ca stat evreu şi democrat depinde de concretizarea unui stat palestinian, şi să afirme aceasta în mod limpede. Ţările arabe şi cele care i-au sprijinit pe palestinieni trebuie să admită că stabilitatea nu va fi obţinută decât prin intermediul soluţiei cu două state şi cu Israelul în siguranţă".

Abbas a precizat, totodată, că nu-şi face 'nicio iluzie că pacea va fi obţinută uşor sau simplu. Vom avea de înfrânt mai multe dificultăţi'.

"Ştim însă că pacea în Orientul Mijlociu nu este importantă doar pentru palestinieni şi israelieni, ea este importantă pentru regiune şi lumea întreagă", a afirmat el, citat de AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe