Iniţiativele Congresului SUA privind armele, în continuare în impas

(SAJJAD HUSSAIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.09.2013

În pofida ultimului masacru din SUA, soldat cu 12 morţi la Washington, care a lungit lista victimelor ucise cu arme de foc, totul pare să indice că nu va deveni efectivă iniţiativa bipartizană propusă în aprilie ca în SUA să existe controale mai stricte privind accesul la armele de foc, notează ziarul El Pais.

'Nu este clar că tragedia de săptămâna aceasta va schimba suficient atmosfera pentru a avea un rezultat diferit', a declarat Patrick Toomey, senator republican, care, alături de Joe Manchin, a redactat proiectul de amendament ce prevede extinderea controlului asupra antecedentelor penale şi mentale privind toate tranzacţiile comerciale cu arme de foc în SUA şi care nu a reuşit în primăvară să obţină cele 60 de voturi necesare.

Mai mulţi congresmeni democraţi şi rude ale celor ucişi în atacuri armate urmează să se întâlnească vineri la Capitoliu pentru a solicita o legislaţie mai eficientă privind controlul armelor de foc şi a celor care au acces la ele.

Aaron Alexis, autorul masacrului de luni din Washington, suferea de tulburări psihice şi spunea că aude voci şi este urmărit de undele din cuptoarele cu microunde. Şi totuşi a putut să cumpere o puşcă automată, cu câteva zile înainte de producerea masacrului, cu toate că medicii care îl tratau avertizaseră despre problemele sale firma care îl angajase pe Alexis.

Masacrul de luni a fost al şaptelea incident de acest fel comis cu armă de foc în timpul preşedinţiei lui Barack Obama. Întrebat dacă noua tragedie va reactiva dorinţa lui Obama de a aproba un control mai mare aspra armelor, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, s-a limitat să spună că preşedintele pune în aplicare acţiuni executive şi a reiterat angajamentul său de a impune legi mai aspre.

Cu puţin înainte de tragedia de luni, Mark Glaze, unul din cei mai feroci critici în denunţarea violenţelor şi crimelor provocate de arme, a spus că momentul încă nu a trecut şi că poate fi cerută o nouă legislaţie în acest sens. Într-un avertisment premonitoriu, Mark Glaze, care conduce grupul Primăria împotriva Armelor, a spus că dacă va mai avea loc o altă tragedie 'membrii Congresului vor trebui să dea explicaţii'. A urmat apoi atacul de la Washington. Aşa cum a avertizat Glaze, nu este decât o chestiune de timp. 'Problema este cât timp vor mai rămâne aceşti legiuitori cu braţele încrucişate, în condiţiile în care în fiecare zi mor 33 de americani, iar masacrele continuă', a conchis el.

La o conferinţă de presă, primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a avertizat la rândul său că acest lucru 'se va întâmpla din nou, cât timp nu vom lua în serios controlul asupra armelor' de foc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor