Obama,în discursul despre starea naţiunii: Să dovedim că nu e un loc mai bun pentru afaceri ca în SUA

Preşedintele Barack Obama. (CHARLES DHARAPAK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2013

Preşedintele Barack Obama a susţinut marţi primul discurs despre starea naţiunii din cel de-al doilea mandat, în care a propus un Parteneriat pentru Reconstrucţia Americii prin care americanii să demonstreze că nu există un loc mai bun pentru a face afaceri ca în SUA.

„Dacă vrem să facem cele mai bune produse, trebuie să investim şi în idei noi. Fiecare dolar pe care îl investim pentru cartografierea genomului uman întoarce 140 de dolari în economie. Astăzi, oamenii noştri de ştiinţă cartografiază creierul uman pentru a debloca răspunsurile la Alzheimer, pentru a dezvolta medicamente de regenerare a organelor afectate, elaborează noi materiale pentru fabricarea unor baterii de zece ori mai puternice. (...) Acum este momentul să ajungem la un nivel de cercetare şi dezvoltare nemaivăzut de la înălţimea cursei spaţiale. Şi astăzi, niciun domeniu nu are mai multe promisiuni decât investiţiile în energia americană. După ani de discuţii despre asta, suntem, în cele din urmă, gata să controlăm viitorul propriu în energie. Producem mai mult petrol decât am făcut-o în 15 ani. Am dublat distanţa cu care maşinile noastre merg cu un galon de combustibil, iar cantitatea de energie regenerabilă o generăm din surse eoliene sau solare - cu zeci de mii de locuri de muncă, slujbe americane. Producem mai mult gaz natural decât întotdeauna şi factura fiecăruia este mai mică din această cauză. Şi în ultimii patru ani, emisiile de poluare cu carbon care ameninţă planeta au scăzut. Dar de dragul copiilor noştri şi al viitorului nostru, trebuie să facem mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Barack Obama.

Preşedintele SUA a cerut Congresului o soluţie bipartizană pentru schimbările climatice, precum cea la care au lucrat John McCain şi Joe Lieberman împreună, în urmă cu câţiva ani.

„Dar dacă Congresul nu va lua măsuri în curând pentru protejarea generaţiilor viitoare, eu o voi face. Voi dirija Cabinetul meu să vină cu măsuri pentru executare pe care le putem lua, acum şi în viitor, pentru reducerea poluării, pregătirea comunităţilor pentru consecinţele schimbărilor climatice şi accelerarea tranziţiei către surse mai durabile de energie”, a avertizat liderul de la Casa Albă, adăugând că SSUA trebuie să producă mai multă energie eoliană şi să dezvolte domeniul gazelor naturale care „a dus la o energie mai curată şi o mai mare independenţă energetică”.

„Administraţia mea va continua să reducă birocraţia şi să grăbească acordarea noilor permise pentru petrol şi gaze. Dar vreau să lucrez şi cu acest Congres pentru încurajarea cercetării şi tehnologiei, care să ajute ca arderea gazelor naturale să fie şi mai curată şi să protejeze aerul şi apa noastră. Într-adevăr, o mare parte din energia nou descoperită provine din pământurile şi apele pe care le deţinem. Deci, în această seară, propun să folosim o parte din veniturile din petrol şi gaze pentru finanţarea programului Energy Security Trust, care va aduce noi cercetări şi tehnologie care va schimba pentru totdeauna combustibilul maşinilor noastre”, a subliniat preşedintele american.

Obama a evocat şi infrastructura „îmbătrănită”, care trebuie refăcută.

„Sectorul energetic al Americii este doar o parte a unei infrastructuri îmbătrânite, care are nevoie mare de reparaţie. Întrebaţi orice director unde ar prefera să se amplasaze şi să angajeze: o ţară cu străzi şi poduri care se deteriorează sau într-una cu linii de mare viteză şi internet, şcoli cu tehnologie înaltă şi reţele de energie care se autorepară. Directorul Siemens America - o companie care a adus sute de noi locuri de muncă în Carolina de Nord - a declarat că, dacă ne dezvoltăm infrastructura, vor aduce şi mai multe locuri de muncă. Şi ştiu că vreţi aceste proiecte de creare de locuri de muncă în districtele voastre. V-am văzut pe toţi la tăierile de panglici. În seara aceasta, propun un program 'Repară-mai-întâi', pentru a pune oamenii la muncă cât de curând posibil în cele mai urgente reparaţii, cum ar fi cele aproape 70.000 de poduri cu deficienţe structurale din ţară. Şi pentru a ne asigura că plătitorii de taxe nu suportă toată povara, propun de asemenea un Parteneriat pentru Reconstrucţia Americii, care să atragă capital privat pentru dezvoltarea lucrurilor de care afacerile noastre au nevoie cel mai mult: porturi moderne pentru transportarea bunurilor, conducte moderne, care să reziste unei furtuni, şcoli moderne demne de copiii noştri. Haideţi să dovedim că nu este un loc mai bun să faci afaceri ca în Statele Unite ale Americii”, a afirmat Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor