O treime din pacienţii care merg la medicul de familie au o problemă psihică

Medicamente anti-inflamatorii
Medicamente anti-inflamatorii (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
08.04.2013

Aproximativ o treime dintre pacienţii care se prezintă la medicul de familie au o problemă psihică sau emoţională, a declarat dr. Cristian Oana, membru al Comitetului Local de Organizare al Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie care are loc la Bucureşti, în perioada 10-13 aprilie.

Atragerea medicinei primare pe lângă serviciile de sănătate mintală ar fi o soluţie având în vedere că planul şi strategia naţională de sănătate mintală, cerute obligatoriu înainte de aderarea la Uniunea Europeană, au fost date uitării imediat după aderare, este de părere prof. dr. Dan Prelipceanu.

“Reforma ar fi însemnat aplicarea unei strategii naţionale de sănătate mintală, o redirecţionare a accentului dinspre îngrijirile din instituţiile spitaliceşti, către serviciile comunitare, mult mai eficiente, mai flexibile şi mai ieftine, doar că, pentru a le utiliza, trebuiau pentru început înfiinţate şi făcute să funcţioneze, ceea ce ar fi însemnat şi un efort financiar şi, mai ales, unul de formare a unei resurse umane. Din păcate, psihiatrii, după rezidenţiat, în bună măsură peste jumătate din ei, aleg să plece în alte ţări, ceea ce se întâmplă şi cu asistentele de specialitate, dar şi cu alte meserii implicate în terapeutica psihiatrică. Deoarece toate acestea acum sunt mai greu de realizat, implicarea integrată a medicilor de familie ar fi o soluţie”, a precizat prof. dr. Dan Prelipceanu.

În acest context, Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie de la Bucureşti oferă, în premieră, pentru psihiatria şi medicina de familie din România, o oportunitate şi o platformă unică de a aborda atât un dialog profesional, cât şi un beneficiu pentru pacienţii care suferă în special de bolile netransmisibile şi comorbiditatea lor.

“Congresul nostru prezintă în ansamblu atât o nouă misiune şi viziune, cât şi o provocare pentru secolul 21, plecând de la modelul secolului trecut, al specialităţilor şi specialiştilor, către un nou model colaborativ şi integrativ între medicii de familie, psihiatrie şi sănătate publică. Ţinta este de a răspunde în mod creativ, provocării bolilor netransmisibile care domină povara bolilor globale în toate ţările lumii, fie ele dezvoltate sau în curs de dezvoltare; de a elabora şi perfecţiona metode noi de cercetare ştiinţifică integrativă, nu doar a organelor - creier, inimă etc. - ci şi a sistemelor sanitare; de a-i implica pe cei mai buni şi talentaţi tineri nu numai în cercetările medicale ştiinţifice de bază la nivelul individului, ci şi în cele axate pe aspectele sănătăţii populaţiei, sistemelor sanitare şi politicii sănătăţii, la nivel local, naţional şi mondial”, a subliniat prof. dr. Eliot Sorel, vicepreşedinte al Comitetului Ştiinţific al Congresului.

La Congresul de la Bucureşti vor participa şi medici de familie care vor afla mai multe despre cu ar trebui îngrijiţi pacienţii cu probleme de sănătate mintală.

“Cred că participarea medicilor de familie la acest extraordinar congres mondial regional va fi un punct de referinţă în viitor, ca un moment de răscruce în îngrijirea pacienţilor cu probleme din domeniul sănătăţii mintale, dar şi în dezvoltarea programelor clinice colaborative şi integrative solide ale secolului 21, o iniţiativă nouă a medicinei de familie, a psihiatriei şi a sănătăţii publice, precum şi a managementului sanitar”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor