O româncă a primit permis de şedere în Franţa, după ce a obţinut premiul pentru cel mai bun ucenic

(photos.com)
Epoch Times România
04.04.2012

O tânără de origine romă care studiază la Nantes, Cristina Dumitru, în vârstă de 18 ani, a obţinut permis de şedere în Franţa, a doua zi după ce Senatul de la Paris i-a acordat premiul de cel mai bun ucenic din ţară.

În 30 martie, când a primit distincţia, tânăra era o imigrantă ilegală, relatează France 24. A doua zi, însă, ea a fost chemată la prefectura din Nantes pentru a fi anunţată că în decurs de trei luni va primi permisul de şedere, pe care îl aştepta din 2005.

Din punctul său de vedere, legătura dintre cele două evenimente este evidentă. "În afară de premiul meu de cel mai bun ucenic din Franţa, nu s-a schimbat nimic de ultima dată (în februarie - n.r.), când mi-a fost refuzat ultima dată permisul de şedere", spune ea.

Cristina Dumitru a povestit că era în pericol să fie expulzată în România, de unde plecase împreună cu familia sa în urmă cu şapte ani.

Cererile sale pentru obţinerea unui permis de şedere au fost refuzate de două ori, din acelaşi motiv - nu avea contract de muncă. "Dar nu puteam avea contract de muncă pentru că încă studiam", a explicat ea.

În plus, există şi un precedent: în 20010, Linda Mihai, o adolescentă de origine romă laureată a aceluiaşi concurs, a primit de asemenea permis de şedere.

Cristina Dumitru speră că reuşit sa va contribui la eliminarea prejudecăţilor faţă de romi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor