O revistă franceză a publicat viaţa profetului Mahommed în benzi desenate, stârnind polemici aprinse

Revista franceză de satiră Charlie Hebdo a publicat miercuri o cronică a vieţii profetului Mahommed în benzi desenate, decizie care a provocat încă dinainte de apariţie polemici aprinse.

Cele 64 de pagini care prezintă viaţa lui Mahommed ar putea provoca noi tensiuni după ce, în septembrie, aceeaşi publicaţie a provocat proteste în întreaga lume musulmană, după publicarea unor caricaturi despre profet, scrie Der Spiegel.

Redactorul-şef Stéphane Charbonnier a explicat că este vorba de o biografie autorizată, scrisă de musulmani, prezentată în imagini.

Purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Ramin Mehmanparast, a condamnat marţi, în cadrul unei conferinţe la Teheran, această „ofensă religioasă” şi a cerut măsuri juridice împotriva celor care au realizat cronica în imagini.

Un oficial turc a precizat luni că benzile desenate despre viaţa lui Mohammed reprezintă „o provocare” şi a făcut apel la musulmani „să le ignore”, notează Zaman.

„Directoul Charlie Hebdo afirmă că benzile desenate nu sunt ofensatoare pentru musulmani. Transformarea vieţii profetului islamului în personaj de benzi desenate este în sine greşită”, a scris pe Twitter Ibrahim Kalin, consilier politic al premierului turc, Recep Tayyip Erdogan.

La 30 septembrie 2005, publicaţia daneză Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi reprezentându-l pe profet. Cum în religia musulmană este strict interzisă prezentarea chipului lui Mohammed, decizia a fost interpretată de musulmani ca un afront şi o batjocorire a profetului Mohamed.

Caricaturile au declanşat proteste ample în lumea musulmană şi acte de răzbunare iniţiate de fanatici religioşi care au costat viaţa a circa 100 de persoane.