O ”poziţie orizontală” pentru efectuarea unor activităţi zilnice este dăunătoare pentru sănătate

(Adam Berry/Getty Images)
Ina Nituleac
20.11.2012

Aproximativ 80% dintre tinerii intervievaţi pe străzile New York-ului, au relatat că obişnuiesc să lucreze sau să îndeplinească diferite sarcini, fiind culcaţi în pat. S-ar putea crede, că activităţile pe care le facem zilnic, într-o asemena poziţie, constituie o modalitate eficientă de a combina afacerile cu odihna. Totuşi, o astfel de situaţie implică multiple riscuri pentru sănătatea organismului uman.

Potrivit unui studiu Reverie, rezultatele cărora au fost publicate în Wall Street Journal, tot mai mulţi locuitori ai New-York-ului obişnuiesc să citească, să răspundă la e-mailuri sau să efectueze alte activităţi, în timp stau culcaţi în pat. Şi aceasta nu se referă doar la New York. Un sondaj anterior, efectual de Good Technology, arată că circa jumătate din oamenii moderni îşi folosesc laptop-urile sau Ipad-urile pentru îndeplinirea diferitor sarcini, imediat înainte de somn.

Experţii sunt de părere că activităţile efectuate într-o astfel de poziţie pot implica multiple consecinţe negative. În primul rând, aceasta are un impact negativ asupra productivităţii şi eficienţei muncii. În al doilea rând, duce la perturbarea somnului, şi, prin urmare, la apariţia multor probleme pentru ziua următoare.

Impactul dispozitivelor electronice cu display iluminat, cum ar fi laptop-ul sau ipad-ul, cauzează supresia sintezei melatoninei (hormonul somnului). Strălucirea ecranului, care afectează retina, atenţionează organismul că este prea multă lumină, amânănd un somn sănătos. În consecinţă, producţia melatoninei este perturbată.

Oamenii de ştiinţă au descoperit ca utilizarea tabletei, ipad-ului sau laptop-ului înainte culcare şi în întuneric, reduce nivelul melatoninei cu aproximativ 22%, ceea ce explică de ce, după asemenea sesiuni, ne trezim având ochii obosiţi şi roşii.

La rândul său, un somn neliniştit determină o relaxare insuficientă şi un risc sporit de infarct miocardic. Un studiu efectuat în rândul angajaţilor unor fabrici din Japonia, a constatat că muncitorii care dorm mai puţin de şase ore pe zi au un risc de atac de cord de cinci ori mai mare, timp de 14 ani.

Persoanele care doresc să-şi păstreze silueta ar trebui, de asemenea, să fie atente la avertizările oamenilor de ştiinţă, pentru că lipsa de somn ar putea să le adauge kilograme în plus. O insuficienţa severă de somn poate fi cauza unor probleme serioase de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat sau obezitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor