O petiţie solicită excluderea cenzurii chineze din SUA

O petiţie pe site-ul Casei Albe invită administraţia să blocheze intrarea în SUA a arhitecţilor Marelui Firewall, coloana vertebrală a sistemului regimului chinez pentru cenzura on-line.
O petiţie pe site-ul Casei Albe invită administraţia să blocheze intrarea în SUA a arhitecţilor Marelui Firewall, coloana vertebrală a sistemului regimului chinez pentru cenzura on-line. (petitions.whitehouse.gov)

Au existat întotdeauna limite cu privire la ce fel de oameni pot intra în Statele Unite ale Americii. Criminalilor de război şi anumitor persoane care au încălcat drepturile omului, de exemplu, li s-a interzis intrarea în SUA de către preşedintele Obama, în 2011. Formularele de viză încearcă să elimine criminalii de război nazişti. Acum, o nouă petiţie solicită Casei Albe să excludă persoanele "care ajută la cenzurarea Internetului" – referindu-se la un anumit tip de cenzor: cei care au ajutat la construirea Marelui Firewall al Chinei.

Dacă petiţia primeşte 100.000 de semnături înainte de 24 februarie, aceasta va primi un răspuns din partea Casei Albe. Dacă administraţia va acţiona în conformitate cu petiţia rămâne totuşi de văzut.

În termen de două zile de la iniţierea petiţiei se pare că ea a primit un sprijin larg din partea internauţilor chinezi. O pagină de pe Github.com, care este legată de site-ul petiţiei, enumeră o parte din cei mai importanţi cenzori de Internet din China, iar majoritatea observaţiilor postate acolo sunt în limba chineză. Github a găzduit cel mai mare cod de programare, despre care s-a raportat că a fost blocat în China recent.

"Semnaţi petiţia," imploră unul dintre comentatori. "Aceste scursuri vor fi făcute de ruşine, aşa cum merită."

Un alt internaut a postat adresele acelor cenzori, numărul guvernamental de identificare şi adresa de e-mail a lui Fang Bingxing, unul dintre cei care au proiectat Marelui Firewall. Fang este detestat de tinerii chinezi cu cunoştinţe vaste despre Internet. În 2011, un student a aruncat cu un pantof în el – pantoful l-a lovit în piept – iar atacatorul lui Fang a devenit un erou de Internet.

SUA urmăreşte să identifice persoanele implicate în recoltarea de organe din China. Noul formular de cerere de viză DS-160 întreabă solicitantul dacă a "fost vreodată implicat direct în transplantul forţat de organe sau ţesuturi umane?" Nu este clar dacă un răspuns afirmativ la această întrebare ar implica interzicerea intrării în SUA, dar potrivit Dr. Gabriel Danovitch, profesor de medicină la UCLA Medical School, expert pe acest subiect, aceasta reprezintă "recunoaşterea oficială de către guvernul american a faptului că există o formă intrinsecă a comerţului cu organe, atât de la persoane vii, cât şi de la persoane decedate, şi a faptului că utilizarea de organe şi ţesuturi de la prizonierii executaţi este forţată."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe