O nouă serie de sancţiuni UE împotriva separatiştilor din estul Ucrainei

Forţele pro-Rusia din Doneţk cărând un lansator de rachete. Ucraina.
Forţele pro-Rusia din Doneţk cărând un lansator de rachete. Ucraina. (youtube.)

O nouă serie de sancţiuni UE împotriva a 13 reprezentanţi ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi din cinci organizaţii au intrat în vigoare sâmbătă.

Cele 13 persoane vizate includ lideri de partid, parlamentari şi miniştri ai republicilor autoproclamate precum şi persoane direct implicate în organizarea şi desfăşurarea recentelor alegeri disputate în Doneţk şi Lugansk.

Sancţiunile au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu aplicare imediată. Sancţiunile includ îngheţarea de bunuri şi interdicţii de călătorie în cadrul UE.

Sancţiunile şi lista au fost discutate în cadrul unei întâlniri din 17 noiembrie a Consiliului European în Bruxelles şi a unei întâlniri din 27 noiembrie a Comitetului Permanent al Reprezentanţilor în Uniunea Europeană.

Lista neagră a UE include până acum 132 de cetăţeni ruşi şi ucraineni, dar şi 28 de entităţi. Persoanele care sunt supuse îngheţării de bunuri şi interdicţiilor de călătorie includ membri ai conducerii Rusiei, autorităţi din Crimeea, câţiva politicieni ucraineni care se opun Kievului şi practic toţi liderii republicilor Doneţk şi Lugansk.

De asemenea, printre acele 28 de entităţi sancţionate se numără şi companiile petroliere ruseşti Rosneft şi Transneft, precum şi filiala petrolieră a Gazprom.

Rusia a cerut sâmbătă Uniunii Europene să ridice sancţiunile împotriva Moscovei şi a promis că va suspenda embargoul său asupra alimentelor, dar un înalt oficial UE a respins o astfel de mişcare.

Sancţiunile UE şi SUA au lovit puternic economia Rusiei care se îndreaptă, conform analiştilor, către un faliment.