Tiruri intense de artilerie la Doneţk, după ce separatiştii proruşi au primit întăriri

Rebeli pro ruşi în Doneţk
Rebeli pro ruşi în Doneţk (Alexander Khudoteply/AFP/Getty Images)

La Doneţk situaţia a devenit din nou incendiară datorită tirurilor de artilerie intense din noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce separatiştii proruşi din estul Ucrainei au primit întăriri importante, potrivit OSCE.

În jurul orei locale 2.00 (1.00 ora României), în apropiere de centrul bastionului separatist tirurile au început să se intensifice, continuând cu aceeaşi forţă încă două ore, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi în zonă.

Duminică dimineaţa au fost observate şapte tunuri de asalt care se îndreptau către aeroport - unul dintre obiectivele aflate în centrul luptelor dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi de mai multe luni - precum şi către Iasînovata (nod feroviar) situat în vecinătatea oraşului Doneţk, a relatat AFP citând un locuitor care a văzut coloana trecând în jurul orei locale 9.00.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a transmis, sâmbătă seara, că este "foarte îngrijorată" ca urmare a sosirii unor convoaie militare şi tancuri în estul Ucrainei, în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

Peste 40 de tancuri şi camioane e un drum aflat la periferia oraşului Makiivka, au declarat reprezentanţi OSCE aflaţi la faţa locului, veniţi pentru supravegherea aplicării armistiţiului semnat la 5 septembrie între Kiev şi separatişti.

Un convoi de 19 camioane militare marca rusească Kamaz, fără numere de înmatriculare, care transportau tunuri de calibrul 122 milimetri şi personal în uniforme verzi fără însemne militare au mai fost depistate în zonă. Convoiul era urmat de şase camioane cisternă.

Observatorii OSCE au mai văzut, de asemenea, un convoi de nouă tancuri - patru T-72 şi cinci T-64 - care circulau la sud-vest de Doneţk.

Guvernul de la Kiev a acuzat vineri că armata rusă a intrat cu tancuri, echipamente de artilerie şi soldaţi în estul separatist al Ucrainei, unde se duc lupte grele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe