O mică armată de tehnocraţi în frunte cu Ghinea, pe listele USR. "Acest val va schimba peisajul politic la alegeri"

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi alţi şapte secretari de stat şi consilieri din Guvern vor candida la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Salvaţi România.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România i-a prezentat, miercuri, pe membrii cabinetului Cioloş care vor candida pe listele formaţiunii la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Pe lista USR se regăseşte, la loc de frunte, bine-cunoscutul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care astăzi şi-a dat demisia din Guvern, pentru a putea candida în Parlament din partea formaţiunii lui Nicuşor Dan.

În echipa USR s-au înscris alţi şapte secretari de stat şi consilieri din Guvern: Ionuţ Moşteanu, sercretat de stat în Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă, consilier de stat al prim-ministrului pe infrastructură, Dan Barna, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Tudor Pop, numit de Cristian Ghinea mâna sa dreaptă de la MFP, director de cabinet, Oana Bîzgan de la Ministerul Economiei, chief of staff la Invest România, Claudiu Năsui, consilier de la Ministerul Finanţelor Publice şi Manuel Costescu, secretar de stat la Ministerul Economiei.

"După cum ştiţi, în ultimele luni am lansat invitaţia către mai mulţi oameni din Guvernul Cioloş să ni se alăture în USR. Am mers cu invitaţia către acele persoane pe care le-am considerat cele mai apropiate de valorile pe care USR le promovează. Sunt foarte onorat că, practic, 90% dintre oamenii pe care i-am ofertat au venit în USR. Vreau să le mulţumesc pentru faptul că au făcut efortul de a veni în Guvernul Cioloş. Sunt oameni care au o carieră, care au făcut un sacrificiu atât profesional, cât şi din punct de vedere al familiei, pentru a veni să lucreze pentru România.

Vrem să schimbăm împreună modul în care se face politică în România, vrem să avem o guvernare transparentă, vrem să avem oameni cinstiţi în funcţia publică şi vrem să schimbăm modul în care clasa poltică se raportează la cetăţeni. Considerăm că Guvernul Cioloş a fost un exemplu în această direcţie. De aceea, dorim ca Dacian Cioloş să continue după alegerile din 11 decembrie să fie premierul României, şi suntem foarte fericiţi că oamenii din Guvernul României s-au alăturat USR", a declarat Nicuşor Dan.

Potrivit liderului USR, alegerile din 11 decembrie sunt mai importante decât alte alegeri pe care le-am trăit, pentru că, în sfârşit, oamenii au pe cine să aleagă dacă până acum a fost vorba de a prefera răul cel mai mic.

"De această dată credem că prin USR există în sfârşit un partid pe care oamenii să-l aleagă pozitiv şi nu cum s-a întâmplat de prea multe ori, să aleagă răul cel mai mic. Nu cred că mai este un secret, premierul României după alegerile din decembrie va fi Dacian Cioloş sau Liviu Dragnea, asta este alegerea pe care românii o vor face la alegerile din decembrie 2016. Noi considerăm că ar fi un dezastru ca în urma alegerilor primul ministru să fie Liviu Dragnea, nu doar că ar fi ruşinos ca România să fie singura ţară din UE condusă de un prim- ministru condamnat penal, dar pentru că, mai important, guvernarea naţională sau locală a PSD este legată de sărăcie.

Uitaţi-vă la cele mai sărace judeţe din România şi veţi vedea acolo o guvernare locală PSD. Sărăcia este strâns legată de baranonizarea judeţelor în România iar PSD este principalul responsabil. Domnul Dragnea este cel mai bun exemplu pentru acest fenomen, conduce cel mai sărac judeţ din România, în timp ce averea dumnealui şi bunăstarea dumnealui au continuat să crească în paralel. Avem o alegere între o teleormanizare a României şi o Românie modernă, europeană. Avem alegerea între sărăcie şi un drum către prosperitate şi normalitate în România. Asta este alegerea pe care românii o vor face în decembrie şi eu sper că vor face alegerea corectă", a precizat Nicuşor Dan.

La rândul său, Cristian Ghinea a declarat că vine alături de USR "în această luptă" electorală pentru a putea să-şi continue proiectele pe care le-a început atât la Cancelaria primului ministru, cât şi la Ministerul Fondurilor Europene.

"Mă refer aici la pachetul anti-sărăcie — de o importanţă vitală pentru România, la pachetul privitor la clasa de mijloc la sate şi mai ales Comisia de tăiat hârtii — proiecte pe care USR le preia în programul de guvernare şi pe care un viitor guvern susţinut de USR le va pune în implementare. Cred că Guvernul Cioloş este primul guvern în 20 de ani care a reuşit să pună căpăstru birocraţiei, să impună voinţa politică de a simplifica viaţa oamenilor şi cred că USR poate să continue aceste lucruri bune", a punctat fostul ministru.

"Este un moment important şi emoţionant pentru mine. (...) Acest val, această mişcare cred că va schimba peisajul politic la aceste alegeri", a afirmat Cristian Ghinea.