O jumătate de secol în închisoare pentru dictatorul liberian Charles Taylor

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, în timpul procesului de la Haga, 26 apr 2012. (ISSOUF SANOGO / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
27.09.2013

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor este considerat unul dintre dictatorii cei mai nemiloşi din Africa, un „domnitor al războiului” care a recrutat mii de copii-soldaţi să lupte în războiul civil din Liberia şi Sierra Leone. Prin aceste afirmaţii, Tribunalul Penal de la Haga, a confirmat pedeapsa la 50 ani de închisoare a dictatorului liberian.

Împotriva celui de-al 22-lea preşedinte liberian, Charles Taylor, au existat 11 capete de acuzare care se referau la instigare la crimă, viol, mutilare, sclavie sexuală şi recrutare de copii ca soldaţi în timpul războaielor din Liberia şi Sierra Leone. Peste 400 de mii de oameni au fost ucişi când Taylor se afla la conducerea Liberiei, între 1989 şi 2003.

În 2010, modelul Naomi Campbell a fost citat să depună mărturie în procesul în care Taylor e fost acuzat că a primit diamante de la rebelii din Sierra Leone, pe care le-a folosit pentru a cumpăra arme într-o călătorie din 1997 în Africa de Sud. Campbell a declarat în faţa judecătorilor de la Haga că a primit în 1997 un săculeţ în care se aflau câteva "pietre murdare", după o cină în Africa de Sud la care a participat şi fostul preşedinte liberian Taylor, despre care a aflat ulterior că sunt diamante. Fostul preşedinte liberian a respins acuzaţiile, catalagându-le drept "prostii".

Judecătorul care a semnat verdictul, Richard Lussick, a amintit că miliţia lui Taylor a violat şi agresat mii de femei şi a mutilat trupurile victimelor pe care le expuneau ca un avertisment. Taylor dorea să câştige controlul asupra Sierra Leone prin furnizarea de arme, muniţii şi alte tipuri de sprijin, în schimbul aşa-numitelor diamante însângerate.

În timpul apărării sale, fostul dictator a numit acuzaţiile drept "minciuni şi înşelăciune". Chiar şi la mijlocul lunii mai, el a afirmat că "a făcut totul pentru pace în Sierra Leone".

Verdictul de vinovăţie împotriva lui dictatorului Charles Taylor a fost primul pronunţat de Curtea Internaţională de la Haga împotriva unui fost şef de stat. Acesta va executa pedeapsa într-o închisoare britanică de maximă securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor