O instanţă americană a decis ca ”Like-ul” de pe Facebook trebuie protejat prin lege

Pagină de Facebook
Pagină de Facebook (Justin Sullivan / Getty Images)

Acţiunea utilizatorilor Facebook care folosesc butonul ”Like” al sitului pentru a-şi exprima sprijinul pentru un candidat politic se încadrează în libertatea de exprimare, susţine un judecător american de la Curtea de Apel, în cadrul unui dosar în care au fost examinate limitele a ceea ce pot face oamenii în mediul online sub protecţia Constituţiei.

O Curte de Apel din Richmond, Virginia, a decis în favoarea unui fost adjunct al şerifului din Hampton, care a pretins ca şi-a pierdut locul de muncă ca urmare a faptului că a dat like pe pagina de Facebook a unei persoane care candida împotriva şefului său la postul de şerif al oraşului.

"A da like la pagina de campanie unui candidat politic reflectă susţinerea utilizatorului pentru candidat şi a campaniei lui prin asocierea utilizatorului cu aceasta", a precizat William Traxler, judecătorul şef al unui complet format din 3 magistraţi.

"Este echivalentul online la afişarea unui mesaj politic în faţa curţii, despre care Curtea Supremă de Justiţie a statuat că reprezintă un discurs de fond", a continuat acesta.

Cazul a fost adus în justiţie de şase foşti angajaţi ai şerifului din Hampton, BJ Roberts, care au afirmat că au fost concediaţi fiindu-le încălcate drepturilor garantate de Primul Amendament. Aceasta constituie o formă de represalii pentru că l-au sprijinit pe Jim Adams, adversarul acestuia în alegerile din 2009.

Decizia de miercuri a inversat o hotărâre din aprilie 2012 a unui judecător federal pe nume Raymond Jackson, care a respins procesul pe motiv că like-ul pe Facebook este "o exprimare insuficientă pentru a merita protecţie constituţională". Acesta a explicat că deşi în trecut Justiţia americană a decis oferirea protecţia Primului Amendament pentru diverse postări pe Facebook, în opinia lui aceste cazuri reprezintă o altă categorie de forme de exprimare, pentru că reprezintă ”declaraţii concrete”.

Una dintre acuzaţii a fost aceea că adjunctul şerifului Roberts, Daniel Carter, a fost pedepsit pentru că a dat clic pe butonul "like" pe o pagina de campanie a lui Jim Adams. După ce a aflat despre această poveste, şeriful Roberts i-ar fi spus lui Carter: "Ţi-ai făcut patul, acum trebuie să te întinzi în el. După alegeri ai plecat de aici", potrivit documentelor prezentate în instanţă.

Facebook l-a susţinut pe Carter şi a declarat că a folosi butonul "like" pentru a-ţi exprima sprijinul pentru un candidat nu este diferit de a sta la un colţ de stradă şi a-ţi anunţa preferinţa pentru acest candidat, lucru protejat de lege.

Judecătorul Traxler a fost de acord: " La nivelul cel mai de bază, apăsarea pe butonul "like" literalmente face să fie publicată afirmaţia că utilizatorului "îi place" ceva, care este ea însăşi o declaraţie de fond ".

Compania Facebook a salutat decizia acestuia. "Suntem mulţumiţi că instanţa a recunoscut că like-ul de pe Facebook este protejat de Primul Amendament".

Curtea de Apel a hotărât în unanimitate în ce priveşte chestiunea Facebook. Trei din cei şase angajaţi concediaţi pot depune cereri de repunere în funcţie. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi trei angajaţi judecătorii nu au găsit nicio încălcare a drepturilor protejate de Primul Amendament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe