Un nou studiu arată partea întunecată a Facebook

Facebook privit prin ochii utilizatorilor
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)

Liderii companiei Facebook vorbesc mereu despre misiunea acesteia "de a face lumea mai deschisă şi mai conectată". Dar una dintre cele mai recente cercetări arată că a conecta 1,1 miliarde de utilizatori din întreaga lume vine la pachet cu un cost psihologic uriaş.

Cu cât mai mult tinerii au folosit Facebook, cu atât mai rău s-au simţit, relevă un nou studiu al Universităţii Michigan. Studiul, publicat în revista Plos One, constată că utilizarea reţelei de socializare a dus la scăderi în fericirea de moment şi în satisfacţia generală de viaţă.

"Există un mare interes... pentru că Facebook este atât de larg răspândit. Cu ceva de genul un miliard jumătate de oameni care folosesc zilnic Facebook, înţelegerea consecinţelor pe care o are utilizarea asupra fiinţei noastră este de o importanţă crucială", susţine coautorul cercetării John Jonides, un neurolog cognitiv de la Universitatea din Michigan.

Cercetătorii au testat variabilele de fericire şi satisfacţie în timp real pe 82 de participanţi. Cercetătorii le-au trimis mesaje text de cinci ori pe zi, timp de două săptămâni pentru a examina modul în care utilizarea Facebook influenţează modul în care se simt. Participanţii au răspuns la întrebări despre singurătate, anxietate şi bunăstarea emoţională generală.

Autorii studiului nu au descoperit motivele pentru care Facebook a făcut ca subiecţii testului să se simtă ”apăsaţi”. Dar Jonides suspectează că ar putea avea legătură cu comparaţiile sociale. "Când eşti pe un site ca Facebook, veţi obţine o mulţime de mesaje despre ceea ce fac alţi oameni. Acest lucru duce la comparaţie socială - poate vei simţi că viaţa ta nu este la fel de plină şi interesantă ca a acelor oameni", a explicat cercetătorul.

O altă descoperire interesantă a fost că efectele pe care le are reţeaua de socializare sunt cel mai pronunţate la cei care socializează cel mai mult în viaţa reală. El afirma că cei au socializat cel mai direct, faţă în faţă, şi folosesc reţeaua de socializare au fost cei la care s-au înregistrat cele mai multe declinuri ale stărilor de spirit.

"Aceasta sugerează că atunci când aceştia se angajează mult în interacţiuni sociale şi sunt mai conştienţi de ceea ce fac alţii, s-ar putea să fie mai sensibilizaţi cu privire la ceea ce se întâmplă pe Facebook şi să facă comparaţia cu ceea ce se întâmplă în viaţa lor", a precizat Jonides.

Cercetătorii au testat şi actualizat şi alte motive pentru nefericirea noastră.

"[Researchers] also found no evidence for two alternative possible explanations for the finding that Facebook undermines happiness. People were not more likely to use Facebook when they felt bad. In addition, although people were more likely to use Facebook when they were lonely, loneliness and Facebook use both independently predicted how happy participants subsequently felt. 'Thus, it was not the case that Facebook use served as a proxy for feeling bad or lonely,' says [lead author Ethan] Kross."

"Cercetătorii au eşuat să găsească vreo explicaţie pentru motivele subminării fericirii de către Facebook. Oamenii nu folosesc Facebook mai frecvent când sunt deprimaţi. În plus, deşi oamenii utilizează Facebook mai frecvent când se simt singuri, atât singurătatea cât şi utilizarea Facebook prezic independent cât de fericiţi se simt oamenii. "Cu alte cuvinte nu înseamnă că Facebook este un catalizator al stării de rău sau singurătate", susţine autorul principal al studiului Ethan Kross.

Am apelat la Facebook pentru un răspuns, dar am primit un răspuns automat. Cu toate acestea, constatările înregistrate ne ajută în încercarea noastră de a înţelege Facebook şi efectul altor reţele de socializare pentru bunăstarea noastră emoţională.

Dacă te simţi deprimat, cercetătorii au făcut teste şi au găsit o soluţie. Prescripţia medicală pentru deprimarea Facebook este, evident, mai puţin Facebook. Cercetătorii au descoperit că interacţiunea faţă-în-faţa sau prin telefon, deşi sunt ”demodate”, au efectul opus. Interacţiunile directe cu alte fiinţe umane i-au făcut pe oameni să se simtă mai bine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură