O incursiune în Revoluţia Română

Asociaţia Bucureşti organizează duminică, 20 decembrie, Turul Ghidat al Revoluţiei. Plecarea se face la ora 16 din Piaţa Universităţii, pe partea cu Teatrul Naţional, de la Borna 'Kilometrul 0 al Democraţiei'.
Imagini din timpul Revolutiei romane din 1989. Bucuresti, Bd. Magheru, 22 decembrie 1989.
Imagini din timpul Revolutiei romane din 1989. Bucuresti, Bd. Magheru, 22 decembrie 1989. (Foto: AGERPRES)

Turul Ghidat al Revoluţiei prezintă oamenii şi locurile care au marcat căderea dictaturii comuniste în Bucureşti acum 26 de ani: epopeea Baricadei de la Intercontinental, rockerii şi punkerii de la Romană, suporterii tribunei de stadion, studenţii de la Universitatea Bucureşti. Traseul ales ilustrează evoluţia cronologică a evenimentelor de la idealiştii curajoşi care au ieşit cu mâinile goale în faţa tancurilor până la apariţia noii puteri ce a marcat perioada postrevoluţionară.

Iniţiativa este o formă de a spune ”Respect 89” celor care au preferat mai degrabă să moară decât să mai trăiască fără libertate şi democraţie şi de a demonstra că ”Eroii Nu Mor Niciodată”.

Participarea este gratuită, iar invitat special în cadrul turului va fi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş.

”Eram copil la Revoluţie şi ţin minte furia înăbuşită a bucureştenilor când ascultau la Radio Europa Liberă cum timişorenii neînarmaţi sunt împuşcaţi în primele zile ale Revoluţiei. Mai ţin minte bucuria extatică de pe 22 Decembrie 1989 când dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Ce nu ţin minte este solidaritatea bucureştenilor cu revoluţionarii de pe 21 Decembrie 1989, ziua libertăţii absolute. Poate pentru că cei mai mulţi oameni au stat acasă, aşteptând ca alţii să-i scape de regimul pe care îl uram cu toţii - lucru care s-a întâmplat datorită rockerilor, punkerilor, muncitorilor necalificaţi, suporterilor şi celorlalţi proscrişi ai societăţii comuniste. Mai multe despre aceştia veţi afla în timpul turului”, a declarat Alexandru Binescu, iniţiatorul evenimentului, pentru Epoch Times.

”Cred că s-a vorbit mult despre evenimentele de atunci, dar prea puţin despre cei care au luptat şi au murit pentru o idee care nu e un simplu cuvânt: Libertate. Ei sunt eroi adevăraţi, nu inventaţi, şi merită să ne amintim de ei măcar o dată pe an. A trecut mult timp, toţi am crescut sau am îmbătrânit, mulţi copii s-au născut. Doar cei morţi în decembrie au rămas veşnic tineri. Aşa că eu îmi fac datoria de a nu-i uita şi de a-i ajuta şi pe alţii să nu-i uite”, a mai spus tânărul ghid, de profesie economist.

Citiţi şi: După 25 de ani: Ce am făcut cu libertatea noastră

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură