O furtună geomagnetică a lovit Pământul: un nou flux de particule încărcate, direcţionat către planeta noastră

Soarele
Soarele (screenshot tramite foto web)

O ejecţie de masă coronară (CME) a lovit câmpul magnetic al Pământului, pe 24 martie 2019, la 21:51 UTC (Universal Time Coordinated): impactul a fost slab şi nu a declanşat furtuni geomagnetice intense cum era de aşteptat.

În pofida faptului că evenimentul a fost mai puţin relevant decât se aştepta, posibilitatea de a admira aurorile este încă deschisă: numeroase găuri coronare s-au deschis în atmosfera stelei noastre, sunt îndreptate spre Pământ şi emit fluxuri de vânt solar în direcţia planetei noastre. Materialul gazos ar putea ajunge chiar pe 26 martie, conform meteoweb.eu.

Fluxul de particule încărcate nu va fi la fel de intens ca în cazul unui CME, dar ar putea avea totuşi anumite efecte: în această perioadă a anului se deschid fisuri în câmpul magnetic terestru - un fenomen cunoscut sub numele de "efectul Russel-McPherron" – şi ar permite chiar şi unui flux solar slab să declanşeze aurore în Cercul Polar Arctic.

Ce este o ejecţie de masă coronară

Ejecţia masivă coronară (CME, acronimul în engleză de Coronal Mass Ejection) este o expulzare de materiale din corona solară. Materialul ejectat, sub formă de plasmă, constă în principal din electroni şi protoni: atunci când acest nor ajunge pe Pământ, poate perturba magnetosfera sa.

Ce este o gaură coronală

O gaură coronală este o zonă în atmosfera Soarelui unde câmpul magnetic se retrage şi permite gazelor să scape: este vorba despre o adevărată "gaură" care apare pe suprafaţa stelei noastre în medie o dată sau de două ori pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură