Furtună geomagnetică puternică. “S-a produs o crăpătură în câmpul magnetic al Pământului” [Mobile Observatory Project]

Auroră boreală
Auroră boreală (Getty Images)

O puternică furtună geomagnetică din clasa G3 este în progres, în condiţiile în care Pământul este ţinta unei ejecţii coronale de masă (ECM) care şi-a făcut apariţia în urmă cu peste 24 de ore, fără prea multe semnale de avertizare, a anunţat duminică Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA). Câmpuri magnetice puternice declanşate ca urmare a ECM-ului au provocat crăpături în magnetosfera Pământului, permiţând intrarea vântului solar. Până acum, au fost observate aurore în Scandinavia, Canada şi în state americane nordice, precum Michigan şi New York.

Steven Herman, şeful biroului Voice of America (VOA News) la Casa Albă, a anunţat duminică dimineaţă furtuna puternică geomagnetică. El a discutat de asemenea despre faptul că furtuna ar putea afecta sisteme de electricitate, nave spaţiale, reţele de comunicaţii prin satelit şi chiar undele radio, conform ZeroHedge.

Indicele K – ce măsoară câmpul magnetic al Pământului pe o scară de la 0 la 9, în care 1 reprezintă o situaţie calmă şi de la 5 în sus o furtună geomagnetică – a atins pragul de 4, în 25 august, în jurul orei 21:43 UTC, fiind urmat de pragul 5 (G1 minor) în 26 august, la ora 01:54 UTC, ca apoi să se înregistreze în aceeaşi zi pragul 6 (G2 moderat) la ora 02:57 şi pragul 7 (G3 puternic) la ora 05:59 şi 07:38 UTC.

“Câmpul geomagnetic este aşteptat să fie activ la nivelul G3 (puternic) în prima zi (26 august) din cauza influenţelor continue venite din partea ECM-ului din 20 august. Condiţii de calm spre activ, cu o mică şansă pentru condiţii de furtună G1 (minor) sunt probabile în ziua a doua (27 august). Şi condiţii de calm spre instabilitate probabil vor fi înregistrate în ziua a 3-a (28 august), în condiţiile în care efectele ECM se reduc treptat”, a afirmat Centrul de Prognoze Meteo Spaţial din cadrul NOAA, care face parte din Departamentul american al Comerţului.

“S-a produs o crăpătură în câmpul magnetic al Pământului şi în cursul nopţii trecute plasma a început să curgă”, a afirmat Ben Davidson, fondator al Mobile Observatory Project, ObservatoryProject.com.

Davidson a mai afirmat duminică: “În următoarele 24 de ore ne aflăm într-o situaţie cu risc crescut de afecţiuni cardiace şi din punct de vedere psihologic, iar aparatele electronice vor înregistra disfunctionalităţi mari, vor fi probleme în special în industriile energetică, de comunicaţii şi transporturi”.