O diplomă de licenţa falsă i-a adus 42.000 de euro şi un dosar penal unui angajat OSIM
Un nou scandal atinge o instituţie publică din Capitală. Poliţia a efectuat joi percheziţii la locuinţele Directorul General şi şefei de Resurse Umane de la Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) care sunt implicaţi într-un dosar de fals, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale şi nesesizarea organelor de cercetare penală într-o instituţie publică din Capitală.
Cei doi manageri ai OSIM sunt anchetaţi ca urmare a faptului că un angajat al instituţiei pe care o conduc şi-a obţinut postul şi a fost promovat la forul european, OHIM, echivalentul OSIM în UE, în baza unei diplome de licenţă false.
În martie 2009, angajatul respectiv ar fi prezentat Departamentului de Resurse Umane al OSIM o adeverinţă din care reieşea că este licenţiat şi, în baza acesteia, a obţinut încadrarea într-o altă grilă de salarizare. Trei ani mai târziu, 2012, falsul licenţiat a fost detaşat la OHIM, Oficiul European de Înregistrare a Mărcilor Comunitare. Şi la OHIM a făcut dovada studiilor tot cu un document fals. În ianuarie 2013, şi-a dat demisia de la OHIM şi a revenit în ţară, unde a mai lucrat din nou la OSIM pentru trei luni de zile, perioadă după care a demisionat.
Bărbatul a cauzat prejudicii de 42.000 de euro reprezentând venituri salariale obţinute de la OSIM şi OHIM în baza unor documente false.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor sector 3 au descins, joi dimineaţă, la locuinţa bărbatului, având, se pare, informaţii despre acest caz încă de la sfârşitul anului trecut, conform unor surse din presă. Directorul OSIM şi şefa Departamentului de Resurse Umane sunt cercetaţi penal, fiind suspectaţi că nu au sesizat organele în drept în momentul în care au aflat că angajatul şi-a falsificat actele de studii.
Nu este primul scandal legat de diplome false care răzbate în presă. De-a lungul timpului, mass-media a atras în repetate rânduri atenţia asupra existenţei unor adevărate fabrici de diplome false,"celebre" fiind cazurile de la facultatea Bioterra, unde o diplomă se putea obţine fara mari eforturi contra unor sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro şi cazul Universităţii de Vest din Timişoara, unde mai multe cadre didactice au fost investigate pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţa şi mită şi lista poate continua.