Numărul refugiaţilor a atins cel mai mare nivel de după cel de al doilea război mondial

Tabără de refugiaţi din Republica Centraficană, la 380 km de kilometri nord de capitala ţării, Bangui, noiembrie 2013
Tabără de refugiaţi din Republica Centraficană, la 380 km de kilometri nord de capitala ţării, Bangui, noiembrie 2013 (MATTHIEU ALEXANDRE / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
21.06.2014

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, numărul la nivel mondial al refugiaţilor, persoanelor strămutate sau care caută azil din cauza conflictelor şi a crizelor a depăşit pragul de 50 de milioane, avertizează Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un raport publicat vineri.

Conform raportului, care se bazează pe date furnizate de guvernele lumii, de ONG-uri partenere, precum şi pe propriile date, 51,2 milioane de persoane erau strămutate la finele lui 2013, faţă de 45,2 milioane câte erau înregistrate în 2012.

Creşterea dramatică a număruliu de refugiaţi se datorează, în principal, războiului din Siria care a făcut ca 2,5 milioane de persoane să îngroaşe rândurile refugiaţilor în timp ce alte 6,5 milioane de sirieni au fost strămutaţi în interiorul ţării. Africa, şi în special Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud, au cunoscut, de asemenea, deplasări masive ale populaţiei.

"Ceea ce vedem reprezintă plata pentru războaiele nesfârşite şi pentru eşecul de a rezolva sau preveni conflictele", a declarat Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. "Ajutorul organizaţiilor umanitare nu este decât un paliativ, avem imperios nevoie de soluţii politice. Fără ele, conflictele vor rămâne la un nivel alarmant şi suferinţa milioanelor de oameni, ilustrată de aceste cifre, va continua."

Numărul uriaş al refugiaţilor (51,2 milioane) apasă greu asupra bugetelor ţărilor care îi adăpostesc şi afectează statele care trebuie să îi absoarbă şi adăpostească pe strămutaţi.

În consecinţă, ţările lumii trebuie să-şi depăşească divergenţele şi să găsească soluţii pentru conflictele care macină Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricană precum şi alte ţări şi noi donatori trebuie să li se alăture celor tradiţionali pentru a se putea face faţă situaţiei, au mai precizat oficialii ONU, arătând că s-a ajuns în situaţia ca numărul persoanelor refugiate să fie apropiat cu numărul total al populaţiei unor ţări precum Columbia, Spania, Africa de Sud şi Coreea de Sud.

Mai mult, cifra de 51,2 milioane nu îi include şi pe apatrizi. Numărul acestora este greu de cuantificat însă, birourile UNHCR estimau că în jur de 3,5 milioane de persoane sunt în această situaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor