VIDEO: Tânăra fugară din Coreea de Nord era convinsă că Kim Jong-il era un Dumnezeu

Soldaţii din Coreea de Nord duc un portret al fondatorului Kim Il-Sung la aniversarea zilei lui de naştere la 15 aprilie 2012
Soldaţii din Coreea de Nord duc un portret al fondatorului Kim Il-Sung la aniversarea zilei lui de naştere la 15 aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Tânăra nord-coreeană Yeonmi Park a reuşit să fugă din Coreea de Nord împreună cu părinţii ei şi ulterior a dezvăluit, într-un interviu acordat unei televiziuni sud-coreene, aspecte cutremurătoare despre modul în care trăiesc oamenii în Coreea de Nord.

Yeonmi Park a crescut fiind convinsă că liderul nord-coreean Kim Jong-il era un Dumnezeu care îi poate citi gândurile şi dacă cineva ar fi gândit lucruri rele despre regimul comunist ar fi putut muri.

Născută în Coreea de Nord, încă din copilărie tânăra credea că ar fi fost pedepsită dacă ar fi gândit lucruri rele despre regim. Nu îşi imagina că există un alt fel de viaţă în afara graniţelor ţării ei. Condiţiile de trai erau grele, curentul electric se întrerupea des şi stătea mai mult în întuneric. Nu existau mijloace de transport astfel încât trebuia să parcurgă distanţe mari pe jos, totul era foarte murdar şi nimeni nu putea mânca nimic. Cu toate acestea trebuia să aducă osanale regimului comunist zilnic. Era ca şi cum ai trăi în iad.

Execuţiile în Coreea de Nord erau ceva obişnuit şi la fiecare două zile dispărea cineva. A fost obligată să asiste la o astfel de execuţie, deoarece în Coreea de Nord, ca şi în China, un mod de a educa oamenii este de a-i obliga să asiste la execuţiile publice ale rudelor sau apropiaţilor. În acest mod, ei devin un fel de marionete, fără convingeri şi idei proprii.

Tatăl lui Yeonmi Park şi-a desfăşurat activitatea la guvern, însă în urma unei acuzaţii a fost trimis la închisoare pentru trei ani. Odată ce o persoană devine indezirabilă în Coreea, "aşa-zisa" vinovăţie este transmisă şi asupra celorlalţi membri ai familiei, fiind pedepsiţi, marginalizaţi sau chiar exilaţi sau ucişi. Tânăra nord-coreeană şi-a văzut distruse toate şansele de a avea un viitor şi de a urma cursurile unei universităţi, familia fiind nevoită să se mute din Phenian într-un sat de lângă graniţa cu China.

Întrucât tatăl ei s-a îmbolnăvit de cancer şi a ieşit din închisoare, au luat decizia să fugă din Coreea de Nord. Aventurile pe care le-au îndurat după ce au reuşit să fugă din Coreea de Nord, traversând un râu îngheţat în mijlocul iernii, faptul că a stat mai mult ascunsă în locuinţă când a ajuns în China, neştiind limba chineză şi neavând acte, teama de a nu fi deportaţi înapoi în ţara de baştină - întrucât politica statului chinez este să trimită în Coreea de Nord toţi fugarii care ajung în China -, şi pierderea tatălui care era grav bolnav, au lăsat alte amintiri dureroase lui Yeonmi Park şi mamei ei.

După ce au luat legătura cu misionarii sud-coreeni, au fost recunoscuţi ca refugiaţi şi au ajuns în Coreea de Sud. Dar tânăra era confuză şi de abia după ce a trecut printr-un centru de educare, a folosit informaţiile de pe internet, a citit multe cărţi şi a aflat ce este socialismul, comunismul şi capitalismul a înţeles adevărul, că tot ce a crezut era o minciună, că fusese creată de regim pentru a fi folosită de ei şi că dacă regimul le ordona să moară, ar fi murit pentru ei.

Ca să-şi revină după spălarea pe creier la care au fost supuşi în Coreea de Nord lui Yeonmi Park i-au trebuit cel puţin trei ani şi după ce a murit Kim Jong-il cu greu au înţeles că de fapt acesta nu era un Dumnezeu, ci un dictator.