"Nu ne dăm gazele! Le păzeşte Dragnea"- Legea offshore, modificată în favoarea companiilor, chiar de PSD

Acum o lună, Darius Vâlcov - apropiat al lui Dragnea, consilier al premierului şi inamic al companiilor multinaţionale din Marea Neagră - declara că "cine ar îndrăzni să modifice Legea offshore va trebui judecat pentru trădare de ţară". Iată că legea a fost modificată, chiar de PSD, în contextul întâlnirilor lui Dragnea cu OMV şi Rick Perry.
Liviu Dragnea şi Rick Perry
Liviu Dragnea şi Rick Perry (Epoch Times România)

Comisia pentru Energie din Senat a aprobat marţi, 18 septembrie, două amendamente importante la Legea offshore. Amendamentele, introduse chiar de un senator PSD, le garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora. Acestea erau principalele solicitări ale companiilor petroliere înainte de a lua decizia finală de investiţie în Marea Neagră, relatează e-nergia.ro.

Companiile care au investit deja masiv în lucrările de explorare (ExxonMobil şi Carlyle din SUA, OMV din Austria) au cerut permanent aceste două amendamente pentru a putea continua cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. La rândul său, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a solicitat şi el autorităţilor române să rezolve aceste probleme înainte ca firmele enunţate să ia decizia finală privind investiţia în România.

Amendamentele au trecut în prima şedinţă a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, desfăşurată marţi, 18 septembrie, de la ora 12.00, cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu Rick Perry. Cu două săptămâni înainte, liderul PSD se întâlnise la biroul său din Camera Deputaţilor cu directorul general al OMV şi cu preşedintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, fără ca întâlnirile să fie comunicate public de preşedintele Camerei Deputaţilor decât după o săptămână, relatează, la rândul său G4Media.ro.

Modificarea Legii offshore fost introdusă de senatorul PSD Marian Gheorghe, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, în condiţiile în care legea, aflată la reexaminare, a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie, fără să apară public informaţii despre acest lucru.

E-nergia.ro mai arată că, potrivit unor surse parlamentare, această comisie este nou-înfiinţată. Mai mult, şedinţa acestei comisii în care s-a dezbătut legea şi au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a ştiut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. În ceea ce-l priveşte pe Marin Gheorghe, el este preşedinte al acestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte să se dezbată această lege în acea Comisie.