"Nu demisionez!"- Arafat se declară victima unui complot în care sunt implicate inclusiv forţe străine

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, duminică, la Antena 3, că este ţinta unor mesaje coordonate şi intensificate după publicarea “faimosului film de la Colectiv”, însă nu va pleca din funcţie de bună voie.

“Sunt atacuri continue cu mesaje prestabilite. Noi, situaţiile de urgenţă şi doctorul Arafat, am fost supuşi unui astfel de atac de foarte mult timp. Sunt mesaje care apar de către unele persoane, dar sunt coordonate. Mesaje precum: ‘E de prea mult timp, este bătrân, trebuie să vină tinerii’. Mesaje precum: ‘A făcut ceva bun, dar acum trebuie să plece’. Toate au fost incluse prin mesaje date pe social media în anumite zone şi repetate în anumite televiziuni. S-au intensificat după ce a apărut faimosul film înaintea comemorării Colectiv, dat de Libertatea. Faimosul film a fost ţinut de cineva şi abia acum a fost scos. Pe baza filmului s-au intensificat atacurile respective împotriva instituţiei situaţiilor de urgenţă şi împotriva mea”, a afirmat Arafat.

În ceea ce priveşte apelurile pentru demisia sa, Raed Arafat a susţinut: “Nu sunt lipit de scaun. Eu nu demisionez. Dacă vor să mă demită, să mă demită”.

De asemenea, şeful DSU a mai declarat că, în prezent,“avem un sistem controlat ca şi costuri, calitativ acceptabil”, adăugând că sistemul nu este perfect şi trebuie lucrat la îmbunătăţirea calitativă a acestuia.

“În ultimele două luni n-am muncit pozitiv. N-am construit. Ne ocupăm să răspundem tuturor”, a mai explicat Arafat.

Întrebat în legătură cu cine ar fi în spatele campaniei de atacuri sau cine ar fi interesat să submineze sistemul, Arafat a precizat că, în opinia sa, este vorba atât de unele companii din România cât şi din afara ţării.

“E un asalt în ultima perioadă. Nu mă las pentru că au avut încredere în mine foarte mulţi oameni. Eu n-am construit sistemul singur. Să vin eu să spun că am plecat este cea mai mare trădare. Dacă vine altul să îmi spună să plec e altă treabă!”, a mai adăugat şeful DSU.

Noul şef MAI, pe cale să ia o decizie

Noul ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la o lună de la preluarea mandatului, ce mesaj are pentru cetăţenii care i-au cerut demiterea secretarului de stat Raed Arafat. Răspunsul e de natură să îl îngrijoreze pe Arafat, care a rezistat până acum în funcţie, deşi instituţia pe care o conduce a fost lovită în repetate rânduri de scandaluri de proporţii.

“Acum în prezent, la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este un audit, care este prezent acolo, desfăşoară activităţi şi probabil săptămâna viitoare o să îmi prezinte o concluzie legată de partea tehnică, de partea financiară, de licitaţii, achiziţii. Eu ca şi ministru am perceput că de-a lungul timpului acest IGSU a avut şi părţi bune, dar şi părţi mai puţin bune, începând cu prăbuşirea avionului din Munţii Apuseni din ianuarie 2014 dacă nu mă înşel, continuând cu Colectivul, continuând cu Caracalul, acum cu Timişoara, şi cu altele pe care dvs le ştiţi mai bine, în urma cărora au demisionat în 2014 Radu Stroe, după Apuseni, după Colectiv premierul Ponta şi după Colectiv, ministrul Moga”, a declarat Marcel Vela.

În acelaşi timp, şeful MAI a remarcat faptul că, în schimb, la IGSU “este în continuare atmosferă pozitivă, un spectacol de imagine extraordinar, fără să se analizeze sau fără să încerce cineva să caute cauzele unor asemenea evenimente nu neapărat pentru a găsi un vinovat, sau a schimba un şef de departament”.

“Printr-o logică simplă şi elementară, că asemenea evenimente ca accidentul din Apuseni, unde doctorul Zamfir a fost un erou, evenimente dramatice ca la Colectiv, nenorociri ca la Caracal sau ca la Timişoara, prin incompetenţa unora sau altora dintr-o structură, să nu afecteze pe nimeni şi să riscăm noi, ca naţiune, nu eu ca ministru, sau un secretar de stat, fie că îl cheamă Arafat, Popescu sau Georgescu, să nu fie preocupat să nu se mai întâmple în viitor. Dacă nu s-ar fi întâmplat după primul eveniment, după al doilea, înseamnă că cineva a luat măsuri şi s-a rezolvat. Dacă se întâmplă o dată, de trei, de patru, de cinci ori, ceva este putred în Danemarca. Şi eu care vreau să fie curăţenie în acest minister, evident că sunt preocupat să caut orice, eu ştiu, element care să mă ajute ca pe viitor să nu se mai repete asemenea elemente nefaste pentru România şi din grijă pentru compatrioţii mei, pentru că nimeni nu-şi doreşte să se mai repete vreodată ceea ce v-am explicat mai devreme cu acele tragedii pe care le-am trăit cu toţii”, a precizat Marcel Vela.

Întrebat dacă, din declaraţiile sale, se poate înţelege că va fi analizat şi filmul intervenţiei de la Colectiv care a apărut recent în presă, ministrul de Interne a replicat ferm: “Tot!”

Reamintim că, în noaptea de 30 octombrie 2015, la Clubul Colectiv din Bucureşti a izbucnit un incendiu care a curmat viaţa a 27 de persoane, alte peste 160 ajungând în spitalele Capitalei, cu arsuri pe suprafeţe mari din corp şi intoxicaţi cu fum. De la momentul tragediei şi până acum, 65 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Supravieţuitorii dramei Colectiv şi familiile celor ce nu au avut şansa să scape cu zile au făcut plângere penală contra lui Nicolae Bănicioiu, a lui Raed Arafat şi a lui Victor Ponta - la vremea respectivă premier, acuzându-i pe aceştia că au întârziat transferul răniţilor din Colectiv în afara ţării şi au susţinut că “avem de toate” pentru a-i trata, cu toate că România nu avea condiţii pentru a îngriji astfel de pacienţi. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara ţării le-a fost fatală. Au “ajutat”, de asemenea, şi infecţiile nosocomiale din spitalele noastre.

Până la ora actuală, deşi au trecut 4 ani, nimeni nu a fost pedepsit pentru cele întâmplate.

Mai amintim că, recent, în spaţiul public a apărut o înregistrare video cu intervenţia pompierilor, ascunsă timp de 4 ani, atât de opinia publică cât şi de procurori. După publicarea materialului video de către jurnaliştii de la Libertatea, Parchetul Militar a anunţat că a dispus începerea urmăririi penale in rem în cazul Colectiv, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu.

Totodată, în condiţiile în care un ofiţer ISU a fost înregistrat în timp ce înjura victimele - mai exact morţii - se cercetează şi fapta de profanare de cadavre sau morminte. De asemenea, cercetările vizează şi sustragerea de probe, având în vedere că înregistrarea a fost ascunsă timp de 4 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne