Noul proiect de reformă a sănătăţii va pune accent pe asigurarea afecţiunilor grave şi tratamentelor costisitoare

Subsecretarul de stat Raed Arafat consultându-se cu Victor Ponta în cadrul conferinţei de presă de la Ministerul Sănătăţii, 13 iulie 2012 (Lavinia Savu / Epoch Times)
Mihut Savu
13.07.2012

Vineri, în urma discuţiilor purtate cu ministrul sănătăţii şi subsecretarul de stat Raed Arafat, primul ministru Victor Ponta a anunţat că noul proiect de reformă a sănătăţii, care urmează să fie adoptat ca proiect de lege de către guvern, va conduce la o diversificare a sistemului de asigurări de sănătate.

Astfel, pachetul de asigurare de bază va acoperi cu precădere afecţiunile grave şi urgenţele iar cheltuielile cu afecţiuni minore vor fi scoase, bugetul sănătăţii trebuind să asigure „acele afecţiuni cu adevărat grave pentru care nu îî poţi cere nici unei persoane să îşi asigure tratament”.

În ultimii ani au fost alocate sume importante medicamentelor pentru afecţiuni minore, de exemplu 20 de milioane euro doar pentru expectorante. Aceste sume ar urma să fie realocate către tratamentele unor boli grave cum ar fi cancerul sau diabetul.

Dacă până acum asigurările au funcţionat pe principiul „primul venit, primul servit”, urmează ca pachetele să se constituie acoperind riscul financiar de la cele mai scumpe servicii la cele mai ieftine. Detalii specifice privind modul în care vor funcţiona asigurările urmează a fi discutate şi stabilite ulterior.

Măsuri financiare care au fost propuse cuprind creşterea bazei de contribuţie, direcţionarea unei părţi din RCA către bugetul de sănătate şi încurajarea asigurărilor facultative prin deductibilitatea fiscală.

Ministrul sănătăţii a declarat că în privinţa problemei menţinerii medicilor în sistemul de sănătate românesc, aceştia vor fi încurajaţi să desfăşoare activităţi aducătoare de venit în cadrul spitalelor în afara orelor de program.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor