Noul parlament britanic sprijină acordul de Brexit, punând capăt crizei politice a Regatului

Boris Johnson
Boris Johnson (Leon Neal / AFP / Getty Images)

Joi, parlamentarii britanici au aprobat legislaţie care va permite Marii Britanii să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie cu un acord de ieşire. Evoluţia închide o perioadă de trei ani de tumult generat de referendumul pentru Brexit din 2016.

Membrii parlamentului au votat cu 330 la 231 în favoarea proiectului de lege numit Acordul de retragere (din UE ), care implementează condiţii de retragere convenite cu UE anul trecut.

Acest lucru permite premierului Boris Johnson să întoarcă pagina uneia dintre cele mai profunde crize politice ale Marii Britanii din ultimii zeci de ani, punând capăt temerilor unei ieşiri dezordonate imediate şi fără acord, care genera îngrijorări legate de economie şi alimenta diviziunile asupra deciziei din 2016 de a părăsi EU.

„Este timpul să finalizăm Brexit-ul. Acest proiect de lege face acest lucru ", a declarat ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, parlamentarilor, rezumând ore de dezbatere în parlament.

Legislaţia se îndreaptă acum spre camera superioară a parlamentului şi este de aşteptat să devină lege în săptămânile următoare, lăsând suficient timp pentru a permite Marii Britanii să iasă la sfârşitul lunii cu un acord pentru a minimiza perturbările economice.

Johnson a convocat alegeri anticipate la sfârşitul anului trecut pentru a ieşi din impasul evident în care se adâncea clasa politică britanică. La alegeri, partidul conservator, condus d e Johnson, a câştigat o majoritate neprevăzută, promiţând că va oferi Brexit la sfârşitul lunii ianuarie.

Atenţia britanicilor se îndreaptă acum către viitoarele discuţii privind acordurile pe termen lung cu UE, care vor începe atunci când o perioadă de tranziţie - în timpul căreia Marea Britanie va respecta în continuare normele UE - se încheie la 31 decembrie.

Miercuri, Johnson s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Londra, după ce aceasta a ţinut un discurs spunând că va fi „practic imposibil” de a accepta totul până la sfârşitul anului.

Adversarii lui Johnson, dintre care mulţi au încercat să oprească Brexit-ul sau să ofere publicului un alt referendum, spun că abordarea sa riscă să creeze o altă criză politică privind posibilitatea unei ieşiri „fără acord” la sfârşitul anului când se încheie perioada de tranziţie.

Cu toate acestea, Von der Leyen a indicat că, chiar dacă un acord nu poate fi negociat în totalitate la timp, cele mai importante şi potenţial perturbatoare chestiuni pot fi prioritizate.