Volumul comenzilor industriale germane scade neaşteptat

Combinat industrial
Combinat industrial (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)

Volumul comenzilor industriale germane a scăzut în mod neaşteptat în noiembrie pe fondul unei cereri externe slabe şi a lipsei de contracte majore, au arătat miercuri datele, care sugerează că încetinirea producţiei va continua să împiedice creşterea globală a celei mai mari economii din Europa.

Producătorii germani dependenţi de exporturi au de înfruntat cererea scăzută din străinătate, în special China, precum şi incertitudinea legată de litigiile comerciale şi chiar de evoluţia pro-Brexit a Marii Britanii, care este de aşteptat că va părăsi Uniunea Europeană anul acesta.

"Mizeria din sectorul industrial continuă", a declarat economistul Thomas Gitzel, al VP Bank, citat de Reuters, care a menţionat că escaladarea militară dintre Statele Unite şi Iran reprezintă acum un risc suplimentar pentru întreprinderi.

Contractele pentru mărfurile „Made in Germany” au scăzut cu 1,3% faţă de luna precedentă, înregistrând cea mai puternică scădere din iulie, arată datele Ministerului Economiei. Aceasta a încurcat prognoza pentru o creştere de 0,3%.

Cererea din alte ţări a scăzut cu 3,1%, cea mai mare scădere din februarie, în timp ce comenzile clienţilor autohtoni au crescut cu 1,6%. Datele pentru luna octombrie au fost revizuite până la o creştere de 0,2%, în urma unei căderi prognozate anterior de 0,4%.

Fără comenzi mari, comenzile industriale au crescut cu 1,0% în noiembrie, a declarat ministrul Economiei, adăugând că, totuşi, comenzile primite s-au stabilizat la un nivel scăzut în ultimele luni.

Moralul comunităţii de business germane a atins un nivel maxim pe şase luni în decembrie, a arătat luna trecută un sondaj realizat de institutul Ifo, care sugerează că economia germană a crescut în trimestrul al patrulea, în ciuda crizei sectorului industrial.

Economia germană a crescut probabil cu 0,5% în 2019, în scădere faţă de 1,5% în 2018. Biroul de statistică va publica date preliminare de creştere a produsului intern brut pe 15 ianuarie.

Pentru 2020, guvernul prognozează o creştere de 1,0%, ajutată de un număr mai mare de zile lucrătoare. Pe o bază ajustată calendaristic, Berlinul prevede o creştere de 0,6% în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie